Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 9. 2019 17:47

30. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (16. až 22. září 2019)

Milí čtenáři,

tento týden se ještě před letní přestávkou v Bruselu a Helsinkách uskuteční zasedání Rady EU. Také Evropský parlament se ve Štrasburku sejde na svém druhém plenárním zasedání v novém složení, příští týden pak budou ještě pokračovat schůze jednotlivých výborů.

Již včera proběhlo v Bruselu zasedání Rady pro zahraniční věci. Ministři měli na programu diskuzi o aktuální situaci v Súdánu, Venezuele nebo Etiopii, projednali také aktuální vývoj kolem dohody s Íránem o jaderném programu (JCPOA), závěry o Iráku s ohledem na situaci po loňských parlamentních volbách a v kontextu rostoucího napětí v regionu a věnovali se také vnějším aspektům migrace. Vedle ministrů zahraničí jednali v Bruselu včera také ministři zemědělství. Rada pro zemědělství a rybolov se seznámila s prioritami a pracovním programem finského předsednictví a vedla výměnu názorů o reformě společné zemědělské politice, především o aspektech souvisejících s životním prostředím a klimatem. Ve čtvrtek se pak koná zasedání Rady pro obecné záležitosti. Na programu jednání jsou priority finského předsednictví, výměna názorů o nově přijaté strategické agendě na období 2020 – 2024 a hodnocení aktuální situace v oblasti právního státu v Polsku v návaznosti na rozsudek Evropského soudního dvora týkající se polského zákona o Nejvyšším soudu. Očekává se také, že zástupci Komise ministrům předloží nové sdělení o dalším posilování právního státu v rámci EU. V Helsinkách, co by hlavním městě předsednického státu, proběhne ve čtvrtek a v pátek neformální zasedání ministrů spravedlnosti a vnitra. Jednat budou mimo jiné o budoucnosti migrační politiky EU, hybridních hrozbách, umělé inteligenci v oblasti výkonu práva, posilování právního státu nebo spolupráci v trestních i civilních věcech.

Ve Štrasburku se od pondělí do čtvrtka koná již druhé červencové plenární zasedání. Hlavním bodem programu je dnešní výměna názorů s kandidátkou na post předsedkyně Evropské komise Ursulou von der Leyen, během níž by měla představit svou vizi a plány na příštích pět let. Ve večerních hodinách pak bude následovat hlasování o její nominaci. Aby se Ursula von der Leyen předsedkyní Komise stala, bude potřebovat, aby ji podpořilo nejméně 376 poslanců. Ve středu pak Evropský parlament vyslechne dva kandidáty na post komisaře, kteří by měli nahradit stávající členy Komise, kteří byli zvoleni poslanci. O náhradnících, Estonce Kadri Simson a Rumunovi Ioanovi Mircea Paşcu, se bude ve čtvrtek hlasovat. K dalším bodům programu patří hodnocení výsledků rumunského předsednictví a představení priorit a programu předsednictví finského, provádění Globální strategie EU nebo debata o humanitární pomoci ve Středomoří.

Priority finského předsednictví a složení nové Komise spolu s obsazením dalších klíčových postů v institucích EU byly také tématy dnešního pracovního oběda velvyslanců členských zemí EU a předsedy vlády, které uspořádal finský velvyslanec. Finsko se předsednictví ujímá v období, které je klíčové pro budoucí směřování EU. Vedle vlastních priorit se bude muset věnovat také otázce brexitu a nesnadnému vyjednávání o víceletém finančním rámci.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (16. až 22. září 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie