Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 11. 2019 22:41

36. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (4. až 10. listopad 2019)

Milí čtenáři,

tento týden jsme zahájili na zámku Valtice společným zasedáním vlád České a Slovenské republiky. Zatímco na programu jednání kabinetů byla aktuální témata jednotlivých rezortů, společné přeshraniční projekty i obecně prohlubování vzájemné spolupráce mezi zeměmi, premiéři se během bilaterální schůzky věnovali především evropským záležitostem. V návaznosti na summit Přátel koheze, který proběhl minulé úterý na Pražském hradě, hovořili o víceletém finančním rámci na období 2021 - 2027, koordinaci pozic k jeho přípravě a pro obě země prioritním financování kohezní a zemědělské politiky. Premiér Andrej Babiš se svým protějškem Petrem Pellegrinim diskutoval také o klimatické politice, prioritách nové Komise, zahraničních vztazích EU, migraci a rozšiřování EU.

V Bruselu tento týden pokračují zasedání Rady EU. Včera to bylo zasedání Rady pro zahraniční věci, na jehož programu byla situace ve Venezuele, Turecko, situace v Afghánistánu s ohledem na tamní zářijové prezidentské volby nebo otázka regionální bezpečnosti v oblasti Perského zálivu a Íránu. Dnes v jednání pokračují ministři obrany, kteří se věnují stálé strukturované spolupráci, dále povedou rozpravu s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem o spolupráci EUNATO a projednají současný stav nasazení ozbrojených sil v rámci misí a operací Společné bezpečnostní a obranné politiky. V pátek se pak koná zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci. Ministři financí se budou zabývat přípravou jednání s Evropským parlamentem o souhrnném rozpočtu EU na rok 2020.

V Evropském parlamentu tento týden proběhnou slyšení tří nových kandidátů na komisaře. Výbor pro právní záležitosti se dnes zabývá jejich finančními záznamy a možnými střety zájmů. Ve čtvrtek se pak uskuteční samotná slyšení. Před výbor pro zahraniční věci předstoupí Oliver Várhelyi, maďarský kandidát na komisaře pro politiku sousedství a rozšíření, výbor pro dopravu a cestovní ruch vyslechne rumunskou kandidátku Adinu-Ioanu Văleanovou, které chce předsedkyně Komise svěřit portfolio dopravy, a ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele čeká slyšení francouzského kandidáta Thierryho Bretona, který by měl mít na starost portfolio vnitřního trhu, včetně průmyslové politiky, spolupráce v obranném průmyslu a vesmíru.

Na závěr se ještě vrátím ke dvěma událostem z minulého týdne. V pátek ministři financí schválili, že v České republice můžeme změnit systém výběru DPH. Od 1. ledna 2020 do poloviny roku 2022 může být zavedena tzv. reverse charge, tedy přenesení daňové povinnosti u transakcí nad 17 500 EUR na koncového zákazníka. V neděli navštívil Prahu designovaný předseda Evropské rady a bývalý a bývalý belgický premiér Charles Michel. Zatímco jednal s premiérem A. Babišem, měla jsem možnost během večeře diskutovat s generálním tajemníkem Rady EU Jeppem Tranholm-Mikelssenem a belgickým šerpou Frédéricem Bernardem, kteří jej na návštěvě doprovázeli. Hovořili jsme především o pracovních metodách Evropské rady, klimatické politice a brexitu.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (4. až 10. listopad 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie