Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 11. 2019 11:02

38. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (18. až 24. listopad 2019)

Milí čtenáři,

ani v posledním listopadovém týdnu nebude o důležité a zajímavé události v oblasti evropských záležitostí nouze. Jednou z nich je plenární zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku, především pak středeční hlasování o nové Komisi jako celku. Tomu včera předcházelo schválení seznamu kandidátů na komisaře ze strany Rady. Ve středu dopoledne tedy poslance čeká nejprve debata se zvolenou předsedkyní Komise Ursulou von der Leyenovou, během které představí svůj tým a priority, a následně hlasování. Pokud bude nová Komise prostou většinou poslanců schválena, může od 1. prosince oficiálně zahájit své funkční období, a to i přesto, že Velká Británie svého zástupce stále nenominovala.

Kromě hlasování o Komisi mají poslanci na programu klima a životní prostředí u příležitosti blížící se klimatické konference COP25 v Madridu, rozpočet na rok 2020, na kterém se minulý týden zástupci Evropského parlamentu dohodli s ministry, nebo udělení filmové ceny LUX.

V Bruselu tento týden zasedá Rada ve dvou formacích. Včera se uskutečnilo zasedání ministrů zahraničí k problematice rozvoje. Na programu měli budoucí finanční architekturu pro udržitelný rozvoj a sousedství a lepší spolupráci EU a členských států v zájmu podpory rozvoje zemí v procesu transformace. Ve čtvrtek a v pátek se koná zasedání Rady pro konkurenceschopnost. Věnovat se bude mimo jiné směrnici o zástupných žalobách na ochranu spotřebitele, způsobům, jak podpořit udržitelnou kosmickou ekonomiku, nebo budoucímu programu Euratom pro výzkum.

V Praze nás ve čtvrtek čeká jednání státních tajemníků pro evropské záležitosti zemí V4 a Francie, u příležitosti dvoudenní návštěvy francouzské státní tajemnice Amélie de Montchalinovou. Společně se chystáme diskutovat o víceletém finančním rámci na období 2021 – 2027, klimatické politice a také aktuálním stavu a možných změnách v oblasti rozšíření a procesu stabilizace a přidružení. Během bilaterálního jednání se budeme věnovat také otázce vnitřního trhu a průmyslové politiky, posílení dodržování zásad právního státu, budoucímu předsednictví Francie a ČR v Radě EU nebo migraci a azylu.

V pátek pak máme na programu zasedání pracovní skupiny k brexitu za přítomnosti Michela Barniera, vedoucího nově ustavené Task Force Komise ke Spojenému království. Ten bude v Praze rovněž na dvoudenní pracovní návštěvě, během níž bude ve čtvrtek jednat také s premiérem Andrejem Babišem.

Zítra se těším na další ze série debat pořádaných k výročí 15 let v EU, která se tentokrát bude konat v Brně. Minulý týden jsem s občany diskutovala v Plzni a velmi jsem ocenila jejich zájem a množství otázek k nejrůznějším evropským tématům, od dvojí kvality po brexit nebo evropské fondy. Dnes proběhne diskuse i v Jihlavě.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (18. až 24. listopad 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie