Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 12. 2019 6:23

39. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (25. listopad až 1. prosinec 2019)

Milí čtenáři,

první prosincový týden je také prvním pracovním týdnem nové Komise a nového předsedy Evropské rady. Po středečním hlasování poslanců Evropského parlamentu začalo v neděli 1. prosince s měsíčním zpožděním Komisi Ursuly von der Leyenové oficiálně funkční období a téhož dne také převzal roli předsedy Evropské rady Charles Michel.

Kolegium komisařů minulý týden ve středu potřebovalo, aby se pro vyslovila prostá většina hlasujících. Nakonec je podpořilo celkem 461 poslanců, proti bylo 179 a 89 se jich zdrželo. Jde o značný nárůst podpory od červencového hlasování, v němž poslanci schvalovali Ursulu von der Leyenovou do funkce předsedkyně. Tehdy jich pro hlasovalo pouze 383. Menší podporu měla před pěti lety také Junckerova Komise, která získala 423 poslanců hlasů.

Já jsem první prosincový týden zahájila poměrně netradičně v Madridu na 25. konferenci OSN o změnách klimatu (COP25), jejímž hlavním tématem je zintenzivnění boje zemí proti globálnímu oteplování a také to, jak přimět jednotlivé státy ke skutečnému dodržování závazků Pařížské dohody. Protože klimatická politika bude jedním z hlavních témat prosincové Evropské rady, uskutečnilo se na okraj konference krátké jednání lídrů zemí EU včetně předsedů Evropské komise, Evropské rady a Evropského parlamentu.

V Bruselu tento týden pokračují zasedání sektorových Rad. V pondělí a v úterý je to Rada pro spravedlnost a vnitřní věci, která má na programu budoucnost migrační a azylové politiky EU a vnitřní bezpečnosti EU, boj proti terorismu nebo otázku trestné činnosti proti životnímu prostředí. Od pondělí do středy se pak koná zasedání Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku. Ministři se během něj zabývají například aktualizací pravidel pro výběr silničních poplatků, významem technologie 5G pro evropskou ekonomiku, rozvojem digitální ekonomiky a prioritami EK v oblasti energetické politiky. Páteční Rada pro hospodářské a finanční věci se bude věnovat boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu, akčnímu plánu EU pro udržitelné financování, přípravě tzv. nové zelené dohody nebo posilováním bankovní unie.

Zítra odpoledne se těším na debatu s názvem 15 let Česka v EU, která se uskuteční na Vysoké škole ekonomické v Praze a zakončí sérii diskuzí, které proběhly v regionech. Spolu s předsedou senátního Výboru pro záležitosti EU Václavem Hamplem, členem Evropského hospodářského a sociálního výboru Petrem Zahradníkem a zástupcem vedoucí Zastoupení Evropské komise v Praze Zdeňkem Čechem budeme diskutovat o tom, co se nám za 15 let v EU podařilo nebo co by naopak bylo dobré v naší evropské politice změnit.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (25. listopad až 1. prosinec 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie