Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 10. 2022 10:24

41. Týden v EU (10. října – 17. října 2022)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci ve dnech 13. a 14. října v Lucemburku

První den proběhne jednání ministrů spravedlnosti. Mezi témata jednání patří zpráva o pokroku k projednávání směrnice o ochraně životního prostředí prostředky trestního práva, stav v oblasti justiční reakce na vyšetřování válečných zločinů na Ukrajině, justiční vzdělávání v kontextu vlády práva a jako obědové téma dodržování základních práv v dobách krize.  

V pátek proběhne zasedání ministrů vnitra. Ti projednají  a zhodnotí aktuální stav a budoucnost Schengenu, včetně otázek správy hranic, návratové politiky, interoperability a rozšíření. Předpokládá se, že budou schváleny závěry Rady k evropskému integrovanému řízení ochrany vnějších hranic (EIBM). Proběhne diskuze o situaci ukrajinských uprchlíků v EU, včetně otázek souvisejících s dočasnou ochranou, přípravami na zimu a dezinformacemi. Ministři se budou zabývat bezpečnostními dopady agrese Ruska proti Ukrajině na vnitřní bezpečnost EU a dalším směřováním bezpečnostního dialogu s Ukrajinou.  V rámci části k migraci a azylu CZ PRES představí plán dalšího postupu projednávání návrhu solidárního mechanismu. Během oběda bude diskutován aktuální stav na západobalkánské migrační trase. 

Zasedání Rady pro zahraniční věci dne 17. října 2022 v Lucemburku

Ministři zahraničí se budou nejprve věnovat ruské agresi proti Ukrajině. Zaměří se přitom na aktuální vojenskou situaci, šestou tranši Evropského mírového nástroje (EPF), vojenskou výcvikovou misi EU na podporu ukrajinských vojáků či rekonstrukci Ukrajiny a makroekonomickou pomoc zemi. Druhým diskuzním bodem bude Čína. Debatovat se bude o posilování odolnosti, omezení závislosti EU na Číně a obecně vztazích s Čínou. V rámci části k aktuálnímu dění budou ministři diskutovat o situaci v Etiopii či Íránu a vyjádří se k přípravám na zasedání konference OSN o změně klimatu (COP27), které se koná v první polovině listopadu v Egyptě. 

Zasedání Rady pro zemědělství a rybolov ve dnech 17. a 18. října v Lucemburku

Rada je plánovaná jako dvoudenní. Na programu je  politická dohoda k rybolovným právům v Baltském moři a výměna názorů před nadcházejícím výročním zasedáním Mezinárodní Komise pro ochranu tuňáků v Atlantiku (ICCAT). Z bodů Zvláštního výboru pro zemědělství (SCA) se budou rozebírat obchodní problémy týkající se zemědělství a pravidelný bod situace na trhu.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I ve dnech 12. a 14. října

Velvyslanci se budou věnovat přípravě Rady pro zemědělství a rybářství ve dnech 17. a 18. října v Lucemburku. V rámci příprav na zasedání Rady pro životní prostředí dne 24. října proběhne politická debata ohledně revize směrnice o průmyslových emisích a návrhu nařízení o stanovení rámce pro určení požadavků na ekodesign udržitelných výrobků. V rámci přípravy Rady ENVI velvyslanci dále projednají i závěry Rady ke COP27 a k Úmluvě o biologické rozmanitosti. Dalším bodem je příprava přijetí rozhodnutí Rady k zahájení vyjednávání Mezinárodní úmluvy o znečištění plasty na prvním zasedání Intergovernmental Negotiating Committee. CRP I připraví rovněž i zasedání Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku (část energetika) dne 25. října, přičemž se zaměří na revizi směrnice o energetické náročnosti budov, kde CZ PRES plánuje dosáhnout obecného přístupu. Velvyslanci připraví vodítka pro další činnost u návrhu nařízení týkající se zřízení rámce pro evropskou digitální identitu. CZ PRES bude informovat o výsledcích politického trialogu k LULUCF, revizi směrnice ETS a MSR, nařízení k bateriím a odpadním bateriím, nařízení o sdílení úsilí (ESR), nařízení k Sociálnímu klimatickému fondu a nařízení o evropské normalizaci.

Coreper II dne 12. října

Na programu velvyslanců bude příprava Rady pro spravedlnost a vnitřní věci ve dnech 13. a 14. října, příprava Rady pro obecné záležitosti dne 18. října, včetně závěrů Evropské rady, a příprava Rady pro zahraniční věci. Evropská komise představí tzv. balíček k rozšíření 2022 (Enlargement package 2022). CZ PRES představí agendu Rady ECOFIN, která proběhne 8. listopadu a agendu rozpočtové formace Rady ECOFIN dne 11. listopadu. 


3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


V tomto týdnu se uskuteční schůze výborů EP, rovněž zasednou politické frakce s cílem připravit druhé říjnové plenární zasedání, jež proběhne v nadcházejícím týdnu.

  • Společná schůze výborů ENVI+ITRE dne 10. 10. – jednání k návrhu zprávy k nařízení o snižování emisí metanu v odvětví energetiky a o změně nařízení (EU) 2019/942
  • Schůze výboru AFET ve dnech 12. – 13. 10. – prezentace balíčku týkajícího se politiky rozšíření pro rok 2022 s komisařem pro sousedství a rozšíření Olivérem Várhelyim a výměna názorů s lídryní běloruské opozice S. Cichanouskou a velvyslancem EU v Číně Jorge Toledo Albiñanou
  • Zvláštní výbor k pandemii Covid-19 dne 13. 10. – výměna názorů se zástupci farmaceutických společností Pfizer a Novavax
  • Jednání výboru TRAN dne 10. 10. - projednání návrhu doporučení k dohodě mezi EU a Ukrajinou o silniční nákladní dopravě a k dohodě mezi EU a Moldavskou republikou o silniční nákladní dopravě.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise


Zasedání kolegia komisařů dne 12. října

    • Kolegium Komise na svém středečním zasedání projedná sdělení o uplatňování práva EU, balíček k politice rozšiřování a návrh na vyhlášení roku 2023 Evropským riokem dovedností

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022) Evropské výbory PČR


Zasedání Výboru pro záležitosti EU Senátu PČR dne 12. října

Senátoři na středečním zasedání projednají se zástupci vlády ČR výsledky proběhlé neformání ER v Praze, která se uskutečnila 7. 10., a dále informaci k pozici vlády ČR a o programu nadcházející ER, která se uskuteční ve dnech 20. – 21.10. v Bruselu. 

4. Týden v EU (24. – 31. ledna 2022)Výbor pro EU na vládní úrovni


Jednání dne 12. října 2022

I/ Různé

  • Aktuální procedury EU v oblasti vlády práva

PT RHSD pro EU


Jednání PT RHSD pro EU dne 10. října 2022

I/ K projednání

  • Příprava jednání tripartitního sociálního summitu dne 19. října 2022 a Evropské rady ve dnech 20.-21. října 2022 v Bruselu

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie