Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 12. 2019 9:47

41. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (9. až 15. prosinec 2019)

Milí čtenáři,

je před námi prakticky poslední pracovní týden letošního roku, a tak je toto také poslední letošní úvodník v pravidelném týdenním přehledu dění v EU.

Nejprve se vrátím k hlavní události týdne minulého. V Bruselu ve čtvrtek a v pátek zasedala Evropská rada, která byla sice poslední letošní, zároveň však první v novém institucionálním cyklu, a tedy vedena novým předsedou Charlesem Michelem. Klíčovým tématem, kterému lídři věnovali nejvíce času, bylo klima. Debata k němu se vedla do pozdních nočních hodin, ale nakonec se podařilo najít shodu a EU se, s výjimkou jednoho členského státu, dohodla na závazku dosažení klimatické neutrality do roku 2050. ČR se podařilo vyjednat, aby se v závěrech Evropské rady objevila zmínka o jaderné energii, bez jejíhož využívání by ČR nebyla schopna klimatické neutrality dosáhnout. Dalšími tématy čtvrtečního summitu byl víceletý finanční rámec a vnější vztahy. Diskuze se vedla o sankcích vůči Rusku a tureckých těžebních aktivitách ve východním Středomoří. V pátek lídři pokračovali otázkou prohlubování hospodářské a měnové unie na Eurosummitu v inkluzivním formátu a krátce debatovali také o brexitu a budoucím vztahu pojeného království a EU v souvislosti s výsledky čtvrtečních britských parlamentních voleb. V nich získala pohodlnou většinu Konzervativní strana, a tak je velice pravděpodobné, že Spojené království k 31. lednu 2020 EU skutečně opustí. Přestože tím ČR ztratí tradičního a silného partnera nejen na zasedání Evropské rady, je dobře, že se již EU bude moct posunout k jednání o budoucím vztahu a dvouletý proces vyjednávání samotného vystoupení bude završen.

V Bruselu i tento týden pokračují zasedání Rady. Včera a dnes je to Rada pro zemědělství a rybolov, která má na programu výměnu názorů k reformě společné zemědělské politiky po roce 2020, nařízení Rady o rybolovných kvótách a celkových povolených odlovech pro rok 2020, aktualizovanou biohospodářskou strategii EU nebo ochranu a obnovu světových lesů. Ve čtvrtek se schází Rada pro životní prostředí. Ministři budou diskutovat o Zelené dohodě pro Evropu, politice EU v oblasti biologické rozmanitosti po roce 2020 nebo výsledcích konference OSN o změně klimatu COP25, která minulý týden skončila v Madridu.

Ve Štrasburku se tento týden koná poslední letošní plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci mají na programu volbu nového Evropského veřejného ochránce práv, informace o závěrech zasedání Evropské rady 12. a 13. 12., využívání fondů EU v členských státech nebo předání Sacharovovy ceny na svobodu myšlení. Jejím laureátem je letos ujgurský ekonom a aktivista za práva ujgurské menšiny v Číně Ilham Tohti.

Závěrem mi dovolte, milí čtenáři, popřát vám příjemné prožití vánočních svátků a vše nejlepší do nového roku 2020.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (9. až 15. prosinec 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie