Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 10. 2022 16:05

42. Týden v EU (17. října - 24. října 2022)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Zasedání Rady pro zahraniční věci dne 17. října 2022 v Lucemburku

Ministři zahraničí se budou nejprve věnovat ruské agresi proti Ukrajině. Zaměří se přitom na aktuální vojenskou situaci, makrofinační pomoc Ukrajině, rekonstrukci země či zodpovědnost za válečné zločiny na straně Ruska. Ministři formálně schválí šestou tranši vojenské pomoci z Evropského mírového nástroje (EPF) a ustavení vojenské výcvikové mise EU na podporu ukrajinských vojáků. Jednání se prostřednictvím videokonference bude účastnit ukrajinský ministr zahraničí Kuleba. Druhým diskuzním bodem bude Čína. Debatovat se bude o rostoucí asertivitě Číny a posilování odolnosti EU vůči jejím ambicím. Věnovat se budou ministři i spolupráci s Tchaj-wanem. V rámci části k aktuálnímu dění budou ministři diskutovat o situaci v Etiopii, Libanonu, Bosně a Hercegovině či Íránu a vyjádří se k přípravám na zasedání konference OSN o změně klimatu (COP27), které se koná v Egyptě. 

Zasedání Rady pro zemědělství a rybolov ve dnech 17. a 18. října v Lucemburku

Rada je plánovaná jako dvoudenní. Na programu je politická dohoda k rybolovným právům v Baltském moři a výměna názorů před nadcházejícím výročním zasedáním Mezinárodní Komise pro ochranu tuňáků v Atlantiku (ICCAT). Z bodů Zvláštního zemědělského výboru (SCA) se budou rozebírat obchodní problémy týkající se zemědělství a pravidelný bod situace na trhu. 

Zasedání Rady pro obecné záležitosti dne 18. října v Lucemburku

Rada GAC se bude věnovat přípravě nadcházející Evropské rady. Diskuze na Radě bude zásadně ovlivněna tím, zda Komise již ministrům představí své návrhy k energetice, které by měly vyjít právě v úterý. Dále je na programu informce o aktuálním stavu procedury dle článku 7 SEU s Polskem. Mělo by se jednat pouze o informační bod, nepředpokládá se tedy delší diskuze či kladení otázek Polsku, u kterého není vzhledem k rezignaci ministra K. Szymańskiho jasná úroveň zastoupení. Během oběda proběhne v rámci follow-upu Koference o budoucnosti Evropy (COFE) diskuze o načasování předání návrhu na svolání konventu o změně Smluv Evropské radě. Ministři se také budou věnovat organizaci feedback eventu COFE. Posledním substantivním bodem bude diskuze o reformě voleb do EP. Z dosavadních jednání na pracovní úrovni vyplývá, že se řada států staví k jednotlivým částem návrhu poměrně skepticky.

Neformální zasedání ministrů dopravy ve dnech 20. až 21. října 2022 v Praze

První den neformálního zasedání ministrů dopravy se uskuteční ministerská galavečeře v Národním technickém muzeu. Samotné jednání bude probíhat v pátek 21. 10. Na programu jsou dva diskusní bloky k železniční dopravě v Evropě. První blok se bude týkat rozvoje vysokorychlostních tratí (VRT) s důrazem na mezinárodní rozměr konektivity. Neformálního zasedání ministrů dopravy se totiž budou účastnit také zástupci MD, UA, NO a CH. Speciální pozornost bude věnována také integraci UA a MD do evropských dopravních koridorů, což je součásti revidovaného návrhu TEN-T z července tohoto roku. Tématem pracovního oběda budou dopady energetické krize na železniční dopravu a národní opatření pro zmírnění těchto dopadů. Odpolední diskuse se bude týkat nových výzev pro evropské železnice. Ministři se zaměří na akční plán na podporu dálkové a přeshraniční osobní železniční dopravy, který EK představila minulý rok, a hlavní výzvy v této oblasti, kterými jsou zejména jízdenky, přidělování kapacity, jízdní řády nebo technické rozdíly mezi jednotlivými státy. 

Zasedání Rady pro životní prostředí dne 24. října 2022 v Lucemburku

Na programu jednání Rady je politická debata k návrhu revize směrnice o průmyslových emisích a politická debata k návrhu nařízení o ekodesignu, a dále schválení závěrů Rady ke COP27, který  se uskuteční v Egyptě v listopadu, a závěrů Rady ke COP15, který se uskuteční v Kanadě v prosinci. V bodě Různé budu delegace informovánny o výsledcích mezinárodních konferencí k tématu životního prostředí a klimatu a CZ PRES bude informovat o výstupech Konference o navrhování krajiny odolné vůči změně klimatu, která se uskutečnila v Praze na konci září

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I ve dnech 19. a 21. října

CRP I v tomto týdnu připraví zasedání Rady pro životní prostředí dne 24. října v Lucembrku a zasedání Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku (část energetika) dne 25. října 2022 tamtéž. Velvyslanci dále připraví trialog ke směrnici o závazných opatřeních pro transparentnost odměňování, ke směrnici o spotřebitelských úvěrech, k revizi nařízení, kterým se stanoví výkonnostní emisní normy CO2 pro nové osobní automobily a pro nová lehká užitková vozidla, a k revizi směrnice, pokud jde o příspěvek letectví (ETS Aviation). PRES poté podá debriefing o výsledcích trialogu k nařízení, kterým se mění různá nařízení, pokud jde o kontrolu rybolovu a proběhne analýza finálního kompromisního textu revize nařízení o  rozhodnutí evropských normalizačních organizací o evropských normách a produktech evropské normalizace. V rámci bodu Různé Komise představí hlavní paramentry nového eneregetického balíčku a na okraj jednání CRP I dne 19. října proběhne snídaně velvyslanců s Ilze Juhansone k Pracovnímu programu Komise na rok 2023.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022)Evropská rada


Evropská rada ve dnech 20. a 21. října 2022 v Bruselu bude mít na programu aktuální situaci na Ukrajině, kritickou infrastrukturu, energetiku, hospodářské otázky a vnější vztahy (příprava summitu EU‑ASEAN, Čína, příprava konferencí COP27 a COP15).

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


Ve dnech 17. – 20. října se uskuteční plenární zasedání EP ve Štrasburku. Na pořadu pléna budou figurovat mj. tyto rozpravy:

Pondělí 17.10.

  • Společná rozprava o palivech (hlasování 19.10.)

Úterý 18.10.

  • Prohlášení Rady a EK: Snížení faktur za energie: Sociální a ekonomické důsledky války na Ukrajině
  • Prohlášení Rady a EK: Dopad ruské invaze na Ukrajinu na migrační toky do EU
  • Prohlášení Rady a EK: Pokračování kontrol na vnitřních hranicích v schengenském prostoru s ohledem na nedávné rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie
  • Prohlášení EK: Pracovní program EK na rok 2023

Středa 19.10.

  • Vystoupení Zuzany Čaputové, prezidentky Slovenské republiky
  • Prohlášení EK: Vztahy mezi EU a západním Balkánem ve světle balíčku týkajícího se rozšíření na rok 2022
  • Prohlášení Rady a EK: Výsledek prvního zasedání Evropského politického společenství (EPC)
  • Prohlášení Rady a EK: Globální potravinová bezpečnost v návaznosti na zasedání ministrů zemědělství skupiny G20
  • Prohlášení Rady a EK: příprava jednání ER ve dnech 20. - 21.10.

Čtvrtek 20.10.

  • Rozprava k tématu kulturní solidarity s Ukrajinou a společnému krizovému mechanismu pro kulturní obnovu v Evropě

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská komise


Zasedání kolegia komisařů dne 18. října

    • Kolegium EK projedná návrh pracovního programu EK na rok 2023 /M. Šefčovič/, nový energetický balíček /K. Simson/ a Doporučení ke kritické infrastruktuře

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022) Evropské výbory PČR


Schůze Výboru pro evropské záležitosti, Poslanecká sněmovna, 19. října

Výbor projedná informaci vlády ČR o pozicích, které bude vláda zastávat na nadcházejícím jednání Evropské rady ve dnech 20. a 21. října 

4. Týden v EU (24. – 31. ledna 2022)Výbor pro EU na vládní úrovni


Jednání dne 19. října 2022

I/ KE SCHVÁLENÍ

Mandát na zasedání Evropské rady ve dnech 20. a 21. října 2022 v Bruselu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie