Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 10. 2022 14:44

44. Týden v EU (31. října – 7. listopadu 2022)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Neformální zasedání ministrů obchodu ve dnech 30. a 31. října 2022 v Praze

Dne 30. října proběhne večeře a neformální výměna názorů s předsedou výboru EP pro mezinárodní obchod Berndem Langem, a to na téma aktuálně projednávané legislativy (zejména revize nařízení o všeobecném systému celních preferencí a tzv. „anti-coercion instrument“, nástroj proti nátlakovým opatřením třetích zemí). Následující den bude mít dvě hlavní diskuzní části – první na téma geopolitických otázek obchodu (strategické závislosti v kontextu narušených dodavatelských řetězců a možnosti jejich redukce skrze diverzfikaci sítě obchodních dohod či iniciativy na podporu unijní produkce, stav vyjednávání dvoustranných obchodních dohod a další postup v oblasti obchodu a udržitelného rozvoje). Druhým hlavním diskuzním tématem bude poté digitální obchod a jeho podpora jak na bilaterální úrovni, tak v rámci WTO. Pracovní oběd ministrů proběhne za účasti zmocněnkyně USA pro obchod K. Tai, přičemž diskutována bude zejména příprava třetího zasedání Rady EU–USA pro obchod a technologie v prosinci letošního roku a rovněž dopady americké legislativy v oblasti rozvoje elektromobility. 

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 4. listopadu 2022

Na programu je příprava trialogu k nařízení o obecné bezpečnosti výrobků, projednání vodítek pro další postup ohledně nařízení o polovodičích (chips act), příprava trialogu k nařízení ohledně produktů a komodit, které jsou spojeny s odlesňováním a degradací lesa, příprava trialogu k nařízení o redukci vypouštění skleníkových plynů (LULUCF), příprava trialogu k revizi systému emisních povolenek (ETS), a přijetí rozhodnutí o hlavních směrech pro politiky zaměstnanosti členských států EU.

Coreper II dne 4. listopadu 2022

Na programu jednání velvyslanců bude příprava legislativních bodů na programu Rady ECOFIN dne 8. listopadu a vybraných bodů Rady pro obecné záležitosti dne 18. listopadu (vč. diskuze k legislativnímu plánování Komise pro rok 2023 a diskuze k situaci v Maďarsku v souvislosti s čl. 7(1) Smlouvy o fungování EU), představení programu Rady pro zahraniční věci ve formaci pro rozvoj dne 25. listopadu a Rady pro všeobecné záležitosti se zaměřením na kohezní politiku dne 22. listopadu 2022. Dále je na programu příprava trialogu s Evropským parlamentem k CBAM (mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích), debata k přípravě sumitu EU – západní Balkán, který proběhne dne 6.prosince 2022 v albánské Tiraně, a informace o výsledku trialogu ze dne 25. října k revizi nařízení o statutu a financování evropských politických stran a hnutí.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


Vnější parlamentní činnost 31. 10. – 4. 11.

Program EP je tento týden omezen na vnější parlamentní činnost. Delegace vybraných výborů EP se zúčastní jednání ve vybraných ČS EU a třetích zemích.

  • IMCO (31. 10. – 4. 11.)

    Delegace výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů navštíví Soul. Účelem cesty je shromáždit informace o fungování digitálního jednotného trhu od korejských protějšků, kteří patří mezi současné světové lídry v oblasti digitalizace veřejné správy, výzkumu a zpracování dat.
  • SEDE (31. 10. – 4. 11.)

    Delegace podvýboru pro bezpečnost a obranu se vydá do Čadu a Nigeru za účelem zhodnocení činnosti mise EUCAP Sahel Niger a posílení regionální spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany.

  • ING2 (31. 10. – 3. 11.)

    Delegace zvláštního výboru pro zahraniční vměšování do všech demokratických procesů v Evropské unii, včetně dezinformací navštíví New York, kde bude jednat s řadou odborníků, včetně expertů z OSN.

  • TRAN (1. 11. – 3. 11.)

    Delegace výboru pro dopravu a cestovní ruch navštíví Singapur s cílem prozkoumat a prodiskutovat inovativní řešení singapurského systému dopravy, která by se mohla uplatnit i při řešení současných problému dopravního sektoru v rámci EU.

  • INTA (1. 11. – 3. 11.)

    Delegace výboru pro mezinárodní obchod navštíví Nairobi s cílem diskutovat o obchodních a investičních příležitostech (např. o vyhlídce na dohodu o ekonomickém partnerství) a překážkách se zúčastněnými stranami z keňského veřejného a soukromého sektoru.

  • PEGA (1. 11. – 4. 11.)

    Delegace vyšetřovacího výboru pro prošetření špionážního softwaru Pegasus a ekvivalentního špionážního softwaru navštíví Kypr a do Řecka, aby prozkoumala vývoj a používání spywaru v těchto členských státech.

  • TRAN (2. 11. – 4. 11.)

    Delegace výboru pro dopravu a cestovní ruch se vydá do Německa, Rakouska a Itálie za účelem projednání rozvoje dopravní infrastruktury podél koridoru TEN-T (včetně stavebních prací na Brennerském tunelu) se zástupci veřejných institucí, železnic a průmyslu.

  • LIBE (2. 11. – 4. 11.)

    Delegace výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci podnikne cestu do Londýna za účelem prodiskutovat možný dopad plánované reformy na ochranu osobních údajů ve Spojeném království.

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022)  Evropské výbory PČR


Jednání Výboru pro evropské záležitosti PS PČR, 2. listopadu

Poslanci na středeční schůzi projednají:

  • Informaci o průběhu CZ PRES
  • Vládní návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2023   
  • 3. Návrh prováděcího rozhodnutí Rady o opatřeních na ochranu rozpočtu Unie před porušováním zásad právního státu v Maďarsku
  • Návrh nařízení o horizontálních požadavcích na kybernetickou 

Další ministerská jednání


Ministerské fórum EU-západní Balkán pro oblast justice a vnitřních věcí dne 3.-4. listopadu 2022 v Tiraně

Ministři spravedlnosti a vnitřních věcí ČR se sejdou se svými protějšky ze zemí západního Balkánu ke společné diskuzi. Jedná se o pravidelnou akci za účasti předsednické země a zástupců Evropské komise. První den je na programu jednání ministrů vnitra diskuze ke spolupráci v oblasti bezpečnosti v reakci na ruskou agresi na Ukrajině a dale posílení spolupráce v oblasti řešení migrace, azylu a ochrany hranic. Ministři spravedlnosti budou diskutovat o justičních reformách v kontextu vlády práva a o společné reakci na ruskou agresi na Ukrajině v kontextu implementace sankcí a zmražování a zabavení ruských aktiv a také o možnostech spolupráce s Eurojustem na vyšetřování stíhání válečných zločinů. Nastupující předsednictví plánuje prezentovat své priority v oblasti spravedlnosti a vnitřních věcí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie