Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 11. 2021 16:20

48. Týden v EU (29. listopadu - 6. prosince 2021)

48. Týden v EU (29. listopadu - 6. prosince 2021) Rada EU


Rada pro vzdělávání, mládež, kulturu a sport ve dnech
29. a 30. listopadu 2021

První den dopoledne je na programu agenda vzdělávání, v rámci které bude schvalován návrh doporučení Rady o kombinovaném učení v zájmu vysoce kvalitního a inkluzivního primárního a sekundárního vzdělávání, návrh usnesení Rady o nové Evropské agendě pro učení dospělých 2021–2030 a návrh usnesení Rady o řídicí struktuře strategického rámce evropské spolupráce ve vzdělávání a odborné přípravě s ohledem na vytvoření Evropského prostoru vzdělávání a další vývoj po jeho dosažení (2021–2030). Politická diskuze ministrů bude vedena na téma „Digitální vzdělávání a dovednosti: příspěvek strukturovanému dialogu“. Odpoledne bude věnováno oblasti mládeže, kde Rada projedná návrh usnesení Rady o výsledcích 8. cyklu dialogu EU s mládeží, návrh závěrů Rady o implementaci Strategie EU pro mládež, návrh usnesení Rady o Pracovním plánu Strategie EU pro mládež na léta 2022–2024, návrh závěrů Rady o ochraně a vytváření občanského prostoru pro mladé lidi, který usnadňuje smysluplnou participaci mládeže, což bude také téma politické rozpravy. Druhý den Rady začne agendou kultury a audiovize, kde Rada projedná návrh závěrů Rady o vysoce kvalitní architektuře a zastavěném prostředí jako hlavních pilířích nové evropské iniciativy Bauhaus a návrh závěrů Rady o dostupnosti a konkurenceschopnosti evropského audiovizuálního a mediálního obsahu. Dále proběhne politická rozprava na téma „Kulturní dědictví a práva v kontextu udržitelného rozvoje a budoucnosti Evropy“. Odpolední část druhého dne Rady bude věnována sportu, kde je na programu schválení návrhu usnesení o Evropském modelu sportu a návrhu závěrů Rady o celoživotní fyzické aktivitě. Politická rozprava se zaměří na téma duálních kariér sportovců. 

Rada pro zahraniční věci ve formátu ministrů obchodu ve dnech 29. listopadu až 3. prosince 2021 v Ženevě

Rada ministrů obchodu proběhne na okraj jednání 12. ministerské konference WTO v Ženevě. Jednání je plánováno v den zahájení konference, v den jejího ukončení a rovněž v mezičase dle aktuální potřeby. Každý den ráno bude také probíhat zasedání Výboru pro obchodní politiku ve formátu stálých členů. Program Rady pak reflektuje výše uvedené – plánováno je přijetí dvojích závěrů Rady (k zahájení ministerské konference a k jejímu ukončení) a rovněž rozhodnutí o pozici, kterou má Rada jménem EU zaujmout v rámci ministerské konference. Všechny tři dokumenty jsou průběžně upravovány a jejich finální znění bude odrážet dojednané výsledky v rámci mnohostranných a vícestranných negociací WTO.

Rada pro dopravu, telekomunikace a energetiku (část energetika) dne 2. prosince 2021

Dne 2. a 3. prosince zasedne Rada pro dopravu, telekomunikace a energetiku. První den se bude Rada věnovat otázkám z části energetiky. Na programu je projednávaní legislativních aktů z balíčku Fit for 55, konkrétněji přepracované znění směrnice o energetické účinnosti a směrnice o podpoře energie z obnovitelných zdrojů. EK rovněž přednese zprávu o pokroku legislativního procesu celého balíčku. Nadále budou tématem vysoké ceny energií. V části AOB FR představí pracovní program svého předsednictví, LT bude informovat o významu zajištění jaderné bezpečnosti v běloruské jaderné elektrárně a DK sdělí informace o koexistenci energie z obnovitelných zdrojů a biologické rozmanitosti. EK bude informovat o revizi nařízené TEN-E, zprávě o energetické unii a nejnovějším vývoji ve vnějších vztazích v oblasti energetiky. 

Rada pro dopravu, telekomunikace a energetiku (část telekomunikace) dne 3. prosince 2021

Druhý den bude pokračovat jednání ministrů pro telekomunikace. Slovinské předsednictví (SI PRES) bude usilovat o schválení obecného přístupu Rady k návrhu směrnice o opatřeních k zajištění vysoké společné  úrovně kybernetické bezpečnosti v Unii (revize směrnice NIS). Dále SI PRES představí zprávy o pokroku k návrhu Aktu o umělé inteligenci, k návrhu nařízení k rámci pro evropskou digitální identitu a k návrhu rozhodnutí, kterým se zavádí politický program 2030 „Cesta k digitální dekádě“. Ministři následně povedou politickou debatu o tématu digitálních práv a principů. V neposlední řadě bude SI PRES informovat o aktuálním stavu projednávání legislativních návrhů v trialozích s EP, a to konkrétně návrhu nařízení o roamingu, návrhu nařízení o evropské správě dat a návrhu nařízení ePrivacy. Lucemburská delegace doplní informace o výstupech jednání skupiny D9+, které proběhlo v Lucemburku, a Francie na závěr představí pracovní program svého předsednictví. Tématem obědové diskuze bude datová ekonomika. 

Radu pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele  ve dnech 6. a 7. prosince 2021

První den je na programu agenda zaměstnanosti a sociální politiky, v rámci které bude projednáván obecný přístup k směrnici o přiměřených minimálních mzdách v Evropské unii, obecný přístup k směrnici o závazných opatřeních v oblasti transparentnosti odměňování a zpráva o pokroku v rámci směrnice o rovném zacházení (článek 19). Politická rozprava se zaměří na Evropský semestr 2022 a strategii pro rovnost mužů a žen. Schvalovat se budou závěry o udržitelné práci v průběhu celého života a závěry o dopadu umělé inteligence na genderovou rovnost na trhu práce. Druhý den je na programu agenda zdraví, v rámci které se bude diskutovat o nařízení Rady o rámci opatření pro zajištění dodávek lékařských protiopatření pro krizové situace a COVID-19 – současná a budoucí reakce na pandemii. Schvalovány budou závěry o posílení evropské zdravotní unie. Evropská komise podá informaci o farmaceutické strategii pro Evropu a dalších nadcházejících iniciativách a společně se SI PRES o Evropském plánu boje proti rakovině. FR delegace představí pracovní program nastupujícího FR předsednictví.

48. Týden v EU (29. listopadu - 6. prosince 2021) Coreper


Coreper I dne 1. prosince 2021

Na programu jednání bude stanovení předběžné agendy Rady pro životní prostředí, která proběhne 20. prosince 2021 a příprava jednání Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele ve dnech 6. a 7. prosince 2021 (viz výše). Zástupci velvyslanců budou informování o výsledcích trialogu k návrhu nařízení o úpravě nařízení č. 851/2004 ze dne 21. dubna 2004 o zřízení Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, a výsledcích trialogu k nařízení Evropského parlamentu a Rady o evropské správě dat. SI PRES předloží revidovaný mandát pro nadcházející trialog k tzv. kontrolnímu nařízení pro rybolov, který je plánován na 7. 12. Změny se týkají zejména nastavení působení EP ve správní radě Evropské agentury pro kontrolu rybolovu a stanovení definic některých typů plavidel.

Coreper II dne 1. prosince 2021

Na programu jednání bude příprava zasedání Rady pro obecné záležitosti  14. prosince 2021, příprava zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci ve dnech 9. až 10. prosince 2021  a příprava zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci dne 7. prosince 2021 v Bruselu. Předpokládá se, že velvyslanci schválí revizi přílohy doporučení Rady 2020/912 o  dočasném omezení cestování do EU.

48. Týden v EU (29. listopadu - 6. prosince 2021) Evropský parlament


Výborový týden 29. listopadu – 3. prosince 2021

Poslanci EP se sejdou v Bruselu v rámci schůzí parlamentních výborů. Ve dnech 3.–4. prosince se rovněž uskuteční 16. plenární zasedání Parlamentního shromáždění Unie pro Středomoří, kterého se zúčastní poslanci EP společně se zástupci parlamentů středomořských zemí.

Mezi hlavní body agendy výborů EP patří:

INTA (29.30. 11.): hlasování o vytvoření mezinárodního nástroje pro zadávání veřejných zakázek a postupů podporujících jednání o přístupu zboží a služeb EU na trhy veřejných zakázek třetích zemí a prezentace Komise týkající se první výroční zprávy o prověřování přímých zahraničních investic směřujících do Unie

ENVI (29.30. 11.): diskuze s výkonnou ředitelkou Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) Emer Cookeovou o nejnovějším vývoji v očkovací kampani proti covid-19 a také o nedávném vývoji s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci v EU a výměna názorů s komisařem Fransem Timmermansem o výstupech klimatické konference COP26 v Glasgow 

LIBE (29.30. 11): diskuze o novém nástroji pro řešení migračních krizí v jedné nebo několika zemích EU a výměna názorů ohledně skandálu spyware Pegasus

ITRE (30. 11.): debata o strategii EU pro využití potenciálu obnovitelné energie na moři a výměna názorů s Komisí o návrhu na vytvoření rámce pro evropskou digitální identitu

48. Týden v EU (29. listopadu - 6. prosince 2021) Evropská komise


Zasedání kolegia komisařů dne 1. prosince 2021

Kolegium Komise na svém středečním zasedání projedná iniciativu Globální brána (konektivita), Balíček digitální spravedlnosti: Digitální výměna informací o přeshraničních případech terorismu, Platformu pro spolupráci společných vyšetřovacích týmů, Digitalizaci přeshraniční justiční spolupráce a Společné řešení nových výzev covid-19.

Další jednání


Ministerské fórum EU – západní Balkán ve dnech 1. – 3. prosince 2021

Ministerské fórum ve formátu ministrů vnitra se bude konat ve dnech 1. až 3. prosince 2021 v Brdu. Jednání se zúčastní země západního Balkánu, unijní instituce a SI PRES.  FR a CZ se jednání zúčastní jako následující předsednické země. Agenda jednání je velmi široká a pokryje aktuální témata jak v oblasti justice, tak vnitřních věcí včetně migrace, ochrany hranic, boj proti terorismu, extrémismu a radikalizace, boj proti organizovanému zločinu, spolupráce v oblasti soudnictví či posilování institucí a práva. FR PRES představí své priority na následujících šest měsíců.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie