Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 2. 2020 21:54

5. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

(3. až 9. únor 2020)

Milí čtenáři,

také tento týden bude na evropské úrovni velká pozornost věnována dílčím jednáním aktivitám k víceletému finančnímu rámci. Příští týden se uskuteční mimořádné zasedání Evropské rady, nicméně je před námi stále mnoho práce a úsilí a nalézt shodu nebude vůbec jednoduché.

Mne čeká v pátek cesta do Berlína, kde budu o víceletém finančním rámci, zejména o národních prioritách, jednat se šerpou kancléřky Angely Merkelové Uwe Corsepiem a kolegy ze Spolkového ministra financí.

Dnes dopoledne jsem se setkala s novou rakouskou spolkovou ministryní pro EU Karoline Edtstadlerovou. Diskutovali jsme o aktuálních evropských otázkách, mimo jiné o problematice rozšíření, budoucnosti Evropy, klimatické politice a nechyběl samozřejmě ani víceletý finanční rámec.

Pondělnímu dni v mém kalendáři tentokrát dominovala méně obvyklá témata, a to problematika související s digitální ekonomikou a umělou inteligencí. Na Ministerstvu vnitra jsem měla možnost vystoupit na konferenci projektu Kraje pro bezpečný internet k tématu evropské politiky bezpečného internetu pro děti. Odpoledne jsme pak na Strakovce spustili odbornou poradní platformu k otázkám regulace umělé inteligence „AI Observatory and Forum“. Umělá inteligence je jedním z prioritních témat nové Komise, která by ještě tento měsíc měla představit první návrh, který vykreslí různé varianty toho, jak do budoucna k této oblasti přistoupit z hlediska evropského práva. Rada EU tento týden zasedá pouze mimořádně, a sice ve formaci pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele. Ministři zdravotnictví budou na zasedání jednat o šíření nákazy novým koronavirem a povedou výměnu názorů o dalších krizových opatřeních v oblasti zdraví v návaznosti mimo jiné na aktivaci mechanismu civilní ochrany EU a mechanismu EU pro reakci na krize.

Ve Štrasburku se tento týden koná plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci projednají mandát pro jednání o novém partnerství se Spojeným královstvím, uzavření dohody o volném obchodu mezi EU a Vietnamem, novou komplexní strategii EU – Afrika, přípravu mimořádného zasedání Evropské rady k víceletému finančnímu rámci nebo reakci EU na plán USA pro Blízký východ.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (3. až 9. únor 2020).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie