Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 2. 2020 18:21

7. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

(17. až 23. únor 2020)

Milí čtenáři,

klíčovým tématem EU zůstává nadále víceletý finanční rámec na příští sedmileté období. Mimořádní zasedání Evropské rady, které se v Bruselu konalo minulý čtvrtek a pátek totiž skončilo bez výsledné dohody. Tu lídři nenalezli ani po téměř třiceti hodinách intenzivních jednání. Hlavním sporným bodem se ukázal být celkový objem budoucího rozpočtu. Zatímco předseda Evropské rady Charles Michel jej navrhoval ve výši 1,074 % HND EU, skupina čtyř čistých plátců odmítala více než 1 % HND EU. Ať už bude konečný objem jakýkoliv, je jasné, že po výpadků příjmů způsobeném odchodem Velké Británie z EU budou muset všechny členské státy do rozpočtu přispívat o ně-co více. Mezi další aspekty, na nichž bude nadále nutné hledat shodu, patří otázka rabatů, tedy slev z příspěvků pro některé členské státy, financování tradičních politik a nových priorit EU nebo nové vlastní zdroje, jejichž zavedení podporuje především Evropský parlament. Zda a případně kdy se uskuteční další mimo-řádný summit, zatím není jasné.

Tento týden v Bruselu pokračují zasedání Rady EU. Dnes probíhá jednání Rady pro obecné záležitosti, která má na programu přípravu řádné březnové Evropské rady, mandát pro jednání o novém partnerství s Velkou Británií, pracovní program Komise na rok 2020 či legislativní priority a víceleté programování. Ve čtvrtek a v pátek se uskuteční zasedání Rady pro konkurenceschopnost. Ministři se budou věnovat dopadu přechodu ke klimaticky neutrální ekonomice na průmysl EU, zprávě o výkonnosti jednotného trhu za rok 2019 nebo programu inovací Evropského inovačního a technologického institutu (EIT).

Ve středu se na Úřadu vlády setkává Výbor pro jednotný digitální trh. Zabývat se bude řadou zajímavých a velmi aktuálních témat. Kromě pracovního programu Komise na letošní rok a aktualizace implementačních plánů Digitálního Česka to bude zejména diskuze k přípravě po-zici k tzv. Digitálnímu balíčku, který Komise představila ve středu 19. února. Jedná se o tři hlavní iniciativy: Digitální strategie „Europe Fit for the Digital Age“, Bílá kniha k regulaci umělé inteligence a Strategie k datové ekonomice.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (17. až 23. únor 2020).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie