Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 3. 2021 14:03

8. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové

22. až 28. února 2021

Milí čtenáři,


na konci minulého týdne jednali letos podruhé formou videokonference členové Evropské rady. Na rozdíl od lednové schůzky byla videokonference dvoudenní, podobně jako bývají fyzická jednání v Bruselu, a na programu bylo širší spektrum témat. Ve čtvrtek lídři diskutovali o aktuální situaci v souvislosti s pandemií covid-19 a posilování odolnosti systémů zdravotní péče v EU s ohledem na budoucnost. V pátek se pak věnovali otázkám bezpečnosti a obrany, včetně spolupráce mezi EU a NATO a strategickému partnerství se zeměmi jižního sousedství. O tom, na čem se premiéři a prezidenti shodli jaké jsou z jednání závěry, si můžete přečíst v samostatném článku, který jsme pro vás připravili.


Na úrovni Rady EU se tento týden uskuteční celkem tři videokonferenční zasedání. Hned v pondělí uspořádalo portugalské předsednictví dvě neformální online schůzky. Ministři odpovědní za cestovní ruch se zabývali aktuálním stavem odvětví cestovního ruchu a opatřeními, která cílí na jeho obnovu po pandemii covid-19. Hovořili také o možnostech, jak koordinovat omezení v oblasti cestování a jak postupovat ve věci navrhovaných očkovacích pasů.


Ministři zdravotnictví v pondělí během neformální videokonference diskutovali zejména dopad nových mutací koronaviru, strategie pro testování a možnosti jejich zlepšení a implementaci národních očkovacích plánů.


V úterý je na programu videokonferenční Rada pro zahraniční věci ve formátu pro obchod. Ministři budou jednat o sdělení Komise k prověrce obchodní politiky EU, které bylo vydáno 18. února a které definuje koncept „otevřené strategické autonomie“, o němž se v poslední době hodně hovoří.


V Evropském parlamentu proběhne tento týden kromě schůzí jednotlivých výborů akce u příležitosti Mezinárodního dne žen s názvem „We are strong: Women leading the fight against Covid-19“. Uskuteční se ve čtvrtek 4. března a vystoupí na ní předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová, řecká prezidentka Katerina Sakellaropoulová nebo komisařka pro rovnost Helena Dalliová.


První březnový pátek pak bude patřit dalšímu kulatému stolu Národního konventu o EU. Debatovat tentokrát budeme o výzvách v oblasti zdravotnictví na evropské úrovni, tedy o tématu, kterému je maximum pozornosti věnováno už celý rok. Mezi otázky, na které se zejména zaměříme, bude patřit, zda by EU v oblasti ochrany veřejného zdraví měla získat dodatečné pravomoci, zda a jak by se měl upravit systém přeshraniční spolupráce v oblasti ochrany zdraví nebo zda by EU měla budovat vlastní kapacity pro výrobu zdravotních pomůcek.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie