Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 5. 2007 10:57

Alexandr Vondra se zúčastnil slavnostního shromáždění u příležitosti Dne Evropy

Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha uspořádala ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise v ČR, Nadací Dům Evropy Praha a Střediskem mezinárodních studií Jana Masaryka VŠE v Praze:

Slavnostní shromáždění Dne Evropy


Tématem vystoupení byla současná problematika Evropské unie ve všech jejích aspektech. Slavnostního shromáždění se zúčastnil také vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra, který nad akcí převzal záštitu a přednesl hlavní referát. Pozvání na akci přijali i další přední představitelé České republiky a čestní hosté.

Vicepremiér Alexandr Vondra připomněl, že oslavy dne Evropy by neměly být pouze vzpomínkovou akcí vycházející z historických kořenů, ale také výzvou do budoucnosti. Jednou z těch výzev je pro ČR bezpochyby příprava naší země na předsednictví Rady Evropské unie v první polovině roku 2009. Vondra mimo jiné zmínil motto českého předsednictví „Evropa bez bariér“ a jeho význam a důležitost v dnešním globalizovaném světě. ČR se na svou předsednickou roli zodpovědně připravuje a bylo již deklarováno několik oblastí, ve kterých se chce aktivně angažovat. Jde především o následující:

• dokončení vnitřního trhu a posílení konkurenceschopnosti
• oblast energetiky
• otázku revize rozpočtové a zemědělské politiky a
• institucionální reformu

K dalším řečníkům patřil ministr vlády Cyril Svoboda, vedoucí Zastoupení EK v ČR Irena Moozová, bývalý československý ministr zahraničí věcí Jiří Dientsbier, velvyslanec předsedající země EU Helmut Elfenkamper a další. Toto shromáždění se již tradičně a každoročně koná u příležitosti Dne Evropy.

Kdy: v sídle Zastoupení Evropské komise v ČR v Jungmannově ulici 24 v Praze
Kde: v úterý 15. května 2007 v 10:00 hodin

Den Evropy se slaví 9. května jako připomínka výročí Schumanovy deklarace (prohlášení francouzské vládyz 9. května 1950), v níž tehdejší francouzský ministr zahraničí Robert Schuman navrhl vytvořit tzv. Evropské sdružení uhlí a oceli (ESUO), čímž položil základ evropské integrace.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie