Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 9. 2014 17:55

ČR si polepšila v žebříčku konkurenceschopnosti

Česká republika si v rámci hodnocení konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra oproti roku 2013 polepšila a nachází se na 37. místě, což představuje nejlepší umístění za poslední čtyři roky. Nejkonkurenceschopnějšími zeměmi světa jsou opět Švýcarsko a Singapur, druhým rokem si polepšily Spojené státy a Japonsko.

Ve středu 3. září zveřejnilo Světové ekonomické fórum každoroční Zprávu o globální konkurenceschopnosti, která představuje jedno z nejkomplexnějších hodnocení ukazatelů určujících úroveň produktivity a prosperity jednotlivých zemí. Česká republika si oproti minulému roku mezi 144 státy polepšila o devět příček na 37. místo. V rámci Visegrádské skupiny se ČR umístila na nejvyšší příčce.

Nejlépe hodnocenými ukazateli České republiky jsou v porovnání s ostatními vyspělými ekonomikami makroekonomické prostředí, velikost trhu, zdraví a základní vzdělávání. Problematickými oblastmi zůstávají instituce, inovace a infrastruktura. Podnikatelé určili neefektivní státní byrokracii a korupci jako dva nejvýraznější faktory ovlivňující kvalitu podnikatelského prostředí v České republice.

Zpráva o globální konkurenceschopnosti od roku 2005 pracuje s tzv. Indexem globální konkurenceschopnosti, v rámci kterého jsou porovnávána data ve dvanácti oblastech. Index vychází nejen z kvantifikovatelných ekonomických dat, zahrnuje i široké spektrum sociálních faktorů týkajících se zejména kvality institucí, podnikatelského prostředí a důvěry ve finanční trhy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie