Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 4. 2009 14:29

České předsednictví v poločase - přehled významných akcí

Předsednictví odstartováno

Vicepremiér A. Vondra o půlnoci z 31.12.2008 na 1.1.2009 v pořadu Silvestrovská noc s Andělem na ČT 2 na dálku spustil slavnostní nasvícení kyvadla „Stroj času“ na pražské Letné a zahájil české předsednictví.

V prosinci 2008 (17.12.) před začátkem CZ PRES prohlásil José M. Barroso pro česká média:

„Ze spolupráce s předsedou české vlády Mirkem Topolánkem a dalšími politiky mám dobrý pocit. Nemám obavy z neúspěchu českého předsednictví. Poslední summit EU prokázal, že premiér Mirek Topolánek ‘nosí předsednický oblek‘. Při jednání neprosazoval jen národní zájmy, ale hledal obecnou shodu. To považuji za jednu z klíčových vlastností dobrého předsednictví..“

6. leden - Premiér ČR Topolánek a vicepremiér Vondra v Praze představili priority a pracovní program českého předsednictví. Klíčovými prioritami budou tři "E": ekonomika, energetika a Evropa ve světě. Mottem je "Evropa bez bariér". Dokument je výsledkem dvou let přípravných prací. Vláda při definici priorit a programu vycházela ze strategických dokumentů EU a závěrů Rad EU i Evropských rad.

4. leden - Prohlášení předsednictví EU - reakce na vývoj v Pásmu Gaza.

Ani nepopiratelné právo státu na svou obranu však nedovoluje akce, kterými především trpí civilní obyvatelstvo.Vyzýváme proto, aby byla umožněna humanitární pomoc obyvatelům pásma Gazy, a v souladu se závěry setkání ministrů zahraničních věcí EU v Paříži z 30. 12. 2008 vyzýváme k nastolení příměří.

7. leden - V Národním divadle projevy premiéra M. Topolánka a předsedy EK J. M. Barrosa bylo oficiálně zahájeno české předsednictví.

7. leden - České předsednictví svolalo Radu ministrů pro energetiku zemí EU.

Předsednictví ČR aktivně řeší dodávky plynu do Evropské unie a situaci v pásmu Gazy.

Evropská unie bude ve čtvrtek 8. ledna jednat o vyslání monitorovací mezinárodní mise, která by měla sledovat dodávky ruského plynu z Ruské federace přes Ukrajinu do Evropy. Prioritou je okamžité nastavení dodávek plynu do Evropy. Na 12. ledna byla českým předsednictvím do Bruselu svolána mimořádná Rada ministrů pro energetiku.

11. leden - Premiér a předseda Rady EU Mirek Topolánek ukončil průlomovou misi na Východ. Podpisem dohody Ruskou federací a Ukrajinou vrcholila komunikační role České republiky v čele Evropy v operaci Gas.

12. leden - Česká republika odhalila moderní výtvarné dílo s názvem Entropa v hale budovy Justus Lipsius v Bruselu, v níž se nachází sídlo Rady Evropské unie. Místopředseda vlády A. Vondra o dva dny později: „Jsem nepříjemně překvapen informací nyní potvrzenou autorem díla Entropa Davidem Černým, že na projektu Entropa se nepodílelo 27 autorů ze všech států EU. Dohoda Úřadu vlády s umělcem jasně stanovila, že dílo bude společným projektem umělců z 27 zemí EU.“

18. leden - Jednání v egyptském Šarm aš-Šajchu. Summitu o situaci v Gaze se účastnil premiér ČR a předseda Rady EU Mirek Topolánek s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbegrem. Vrcholnou schůzku svolal egyptský prezident Husní Mubarak. Účastníky byli také francouzský prezident Nikolas Sarkozy, předseda palestinské autonomie Mahmúd Abbás, generální tajemník OSN Pan Ki-mun a řada šéfů vlád evropských zemí. Cílem schůzky bylo přijmout strategii pro dosažení trvalejšího příměří v Gaze a zajištění humanitární pomoci.

20. leden - Zasedla poprvé Rada ministrů financí a hospodářství EU (ECOFIN) pod vedením ministra financí České republiky Miroslava Kalouska.

21. leden - V Bruselu konala mimořádná schůzka ministrů zahraničních věcí EU s ministryní zahraničních věcí Izraele Cipi Livni. Jednání bylo iniciováno českým předsednictvím a týká se aktuální situaci na Blízkém východě.

25. leden - Obdobné setkání, tentokrát ministrů zahraničních věcí EU 27 + Egypt, Turecko, Jordánsko, Palestinská národní správa.

23. leden - Evropská komise přijala v rámci Fondu pro vnější hranice na období 2007 až 2013 víceletý český program systému integrované správy hranic, jehož částka dosahuje zhruba 21 milionů EUR, spolu s prvním ročním programem (na rok 2007).

26. leden - Český premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek jednal v Budapešti v rámci bilaterálních rozhovorů se zástupci Bulharska, Gruzie a Ázerbájdžánu o perspektivách posilování energetické bezpečnosti Evropské unie.

Jednání se odehrála v předvečer vrcholné schůzky států zainteresovaných v projektu Nabucco, který předpokládá vybudování nové dodavatelské sítě zemního plynu z nezávislých zdrojů do zemí EU.

29. leden- Český premiér a předseda Evropské rady se v polské Vratislavi setkal s prezidenty Polska a Ukrajiny Lechem Kaczyńskim a Viktorem Juščenkem.

Tématem večerního jednání byly otázky spojené s rusko-ukrajinským sporem o dodávkách plynu do zemí EU.

30. leden - Konference o energetické bezpečnosti EU. V Ostravě se jedná o Zajištění energetické bezpečnosti členských států EU v rámci společného trhu s elektřinou. Konference se účastní i český premiér a předseda Rady EU Mirek Topolánek, evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs, polský místopředseda vlády a ministr hospodářství Waldemar Pawlak a český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

30. leden – V Bruselu se Mirek Topolánek setkal s čínským premiérem Wen Ťia-paem. Během krátkého společného jednání padlo rozhodnutí o konání summitu EU - Čína v Praze. Po jednání mezi čtyřma očima se uskutečnila schůzka s čínským premiérem a předsedou Evropské komise J. M. Barrosem. Představitelé EU se poté zúčastnili společného oběda s čínskou delegací vedenou premiérem Wen Ťia-paem.

30. leden – Český ples v Bruselu. V pátek večer slavnostně odstartovala kulturní část českého předsednictví. Slavnostního večera se zúčastnili vzácní hosté, zejména diplomaté a politici, mezi nimi předseda Evropské komise José M. Barroso. Za naše představitele zde byli kromě premiéra, místopředseda A. Vondra, ministr M. Kocáb a ministr P. Svoboda.

Punc slavnosti a kvality dodali přední čeští umělci.

ÚNOR

6. únor - Premiér a předseda Rady EU M. Topolánek reaguje na prohlášení francouzského prezidenta o návratu výroby francouzských aut do Francie.

9. únor - Premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek na tiskové konferenci oznámil záměr svolat mimořádné jednání Evropské rady a potvrdil, že neustále udržuje kontakt se zeměmi Evropské unie, které se potýkají s následky krize.

- J.M. Barroso v Bulletinu CZ PRES: „Česká republika skvělým způsobem zahájila své předsednictví Evropské unie. Zatímco novoroční oslavy byly v plném proudu, musela se česká vláda vypořádat s prvním velkým úkolem svého předsednictví.“

10. únor ECOFIN - Podruhé se schází ministři financí a hospodářství zemí Evropské unie na jednání Rady Ecofin. Předsedá mu ministr financí České republiky Miroslav Kalousek.

11, únor - Společná schůzka Evropské komise s premiérem a předsedou Evropské rady Mirkem Topolánkem. Vrcholní představitelé EU se dohodli na nutnosti svolání neformální summitu EU.

17. únor - E-justice. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil přivítal své resortní kolegy z členských států EU na mezinárodní konferenci „e-Justice bez bariér“. Během 17. - 18. února 2009 v Kongresovém centru Praha řídil jednání delegátů, kterých přijelo přes tři sta.

17. únor - Pravidelné společné zasedání národních parlamentů a EP v Bruselu. M. Topolánek vyslovil ve svém projevu myšlenku, že řešení musí hledat nejen národní vlády, ale i EU jako celek. Poslanci vydali prohlášení: „Jedině společně může Evropa překonat hospodářskou krizi“.

18. únor - Evropská komise posuzovala aktualizované programy stability a konvergenční programy 17 zemí EU včetně Bulharska, České republiky, Dánska, Německa, Estonska, Maďarska, Nizozemska, Polska, Švédska, Finska a Spojeného království.

20. únor – Jednání evropské G20 v Berlíně. Český premiér Mirek Topolánek se jako předseda Evropské rady zúčastnil jednání evropských zemí skupiny G20, kterou do Berlína svolala spolková kancléřka Angela Merkelová. Kromě Velké Británie, která skupině G20 předsedá a která bude 2. dubna hostit v Londýně její vrcholnou schůzku, se rozhovorů dále zúčastnili zástupci Francie, Itálie, Španělska a Nizozemska, za ostatní země platící eurem Lucembursko a také představitelé Evropské komise a Evropské centrální banky.

26. únor - Rada pro spravedlnost a vnitřní věci uvítala plán uzavřít detenční zařízení Guantanamo. Schůzce předsedali ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ministr vnitra Ivan Langer. Rada diskutovala o tématu detenčního zařízení na americké vojenské základny na Kubě.

BŘEZEN

1. březen – Neformální Summit EU. Před summitem se uskutečnila schůzka zemí tzv. Visegrádské 4, která se poté rozšířila o představitele tří baltských republik a dvou nejmladších členů Evropské unie Rumunska a Bulharska. Jednání devíti států středoevropského a východoevropského regionu se účastnil i předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Obsahem rozhovorů byla výměna názorů a zkušeností s řešením dopadů finanční krize.

Český premiér a předseda Evropské rady M. Topolánek vyzval v Bruselu na neformálním summitu EU unie členské země k jednoznačné a jasně deklarované jednotě při potírání dopadů finanční krize.

Po summitu EU premiér a předseda rady EU prohlásil: „Bylo potřebné najít společnou řeč a společné postupy.“ Dodal také, že je třeba respektovat společně dohodnutá pravidla. Na závěr své řeči pak prohlásil: „Nezapomínáme na solidaritu, ale připomínáme národní zodpovědnost.“

2. březen - Konference „Rozšíření EU - 5 let poté“ organizovalo v Praze předsednictví České republiky v Radě EU ve spolupráci s Evropskou komisí u příležitosti pátého výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie. Jejím cílem bylo zhodnotit dopady rozšíření roku 2004 na hospodářský a sociální vývoj ve starých i nových členských zemích EU.

5. – 6. březen Evropský summit regionů a měst. Konal se v Praze ve spolupráci Výboru regionů a hlavního města Prahy ve dnech 5. a 6. března v Praze. V pátek se jednání účastnil premiér M. Topolánek.

9. březen – „Pokračujte i nadále v dobré práci!“ Píše předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering o českém předsednictví pro Informační bulletin českého předsednictví v Radě EU.

10. březen – ECOFIN-Brusel. V rámci provádění Paktu o stabilitě a růstu Rada zhodnotila stabilizační a konvergenční programy většiny členských zemí EU .

12. – 13. březen - Výročí vstupu do NATO a tento den využívají jako jedinou příležitostí, kdy se během českého předsednictví setkali ministři obrany EU k jednání v ČR, aby prodiskutovali aktuální otázky Evropské bezpečnostní a obranné politiky. Mimo jiné došlo k osobnímu setkání premiéra Mirka Topolánka a bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové.

17. březen – Představitelé EU jednali v USA. Místopředseda Evropské komise Jacquese Barrot a ministr vnitra ČR Ivan Langer se seznamovali s novou americkou administrativou a mimo jiné se jednalo o Guantánamu. Další pozornost věnovali především vízové politice, ochraně hranic a migraci, využití moderních technologií a vzájemné právní pomoci.

19. – 20. březen - Jarní zasedání Evropské rady. Jako hlavní agendu mělo na programu hospodářskou situaci, energetiku, změny klimatu a východní partnerství. Jednání se zúčastnily hlavy států a zemí EU. Mimo finanční a hospodářské situace čelní představitelé „sedmadvacítky“ diskutovali o strategii EU v problematice hospodářského růstu a zaměstnanosti, což je tradičním tématem každého jarního zasedání Rady EU. Vrcholné schůzky se společně s Mirkem Topolánkem účastnili i vicepremiér Alexandr Vondra, ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg a ministr financí Miroslav Kalousek. České předsednictví dovedlo summit EU k dohodě o protikrizových opatřeních.

24. březen - Jednání Evropského parlamentu. Premiér a předseda Rady EU Mirek Topolánek seznámil Evropský parlament s výsledky summitu EU. Opakovaně pak varoval před přijímáním dalších „balíčků“ a odmítl argumentací, že Spojené státy další formy přímé podpory zvažují: „USA jsou v jiné pozici než Evropská unie.“

27. – 28. březen –Gymnik. Na zámku Hluboká n. Vltavou se konalo zasedání Rady ministrů zahraničních věcí EU (tzv. Gymnik), kterému předsedal ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg. Ministři se zabývali situací v regionu Blízkého východu, civilní mise ESDP a Bělorusko. V sobotu se jednalo za účasti ministrů kandidátských zemí EU, tedy Chorvatska, Turecka a FYROM. Přicestovali také ministři zemí západního Balkánu, neboť tématem rozhovorů byla právě oblast západního Balkánu.

DUBEN

2. duben – Londýn G20 - Skupina států největších ekonomik světa se sjela na summit G20 do Londýna, aby společně hledali cestu k řešení světové ekonomické krize. Jednání se rovněž účastnil premiér a předseda rady EU M. Topolánek.

3. – 4. duben ECOFIN v Praze - Setkání předsedal český ministr financí Miroslav Kalousek a účastnil se jej komisaři Joaquín Almunia a Charlie McCreevy, prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet či prezident Evropské investiční banky Philippe Maystadt. Ministři financí projednali otázky související s prováděním Paktu stability a růstu, zejména pak návrhy rozhodnutí o existenci nadměrného rozpočtového schodku některých členských zemí a doporučení pro jeho nápravu.

3. – 4. duben – Summit NATO u příležitosti 60. výročí Aliance ve Štrasburku a Kehlu. Zúčastnil se jej také předseda rady EU a premiér M. Topolánek.

5. duben Praha – Návštěva prezidenta USA a summit EU-USA. Pražské setkání bylo příležitostí navázat první politické kontakty mezi představiteli členských států EU na straně jedné a novým prezidentem USA na straně druhé. Obě strany si vyměnily názory na nejaktuálnější a strategická témata. EU a USA se k těmto i dalším tématům vrátí na svém pravidelném červnovém summitu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie