Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 5. 2014 17:18

Členství v Evropské unii přineslo České republice přes 3 biliony korun

Díky 10letému členství v Evropské unii získala od roku 2004 Česká republika 3,1 bilionu korun, tedy víc, než česká ekonomika vyprodukovala za celý rok 2004.

Nejen přínos ve výši 300 tisíc korun na osobu, ale také například počet zrekonstruovaných památek či opravených komunikací a další zajímavá data představil v pondělí 19. května 2014 státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza v rámci zveřejnění studie zpracované při příležitosti desátého výročí členství České republiky v Evropské unii.

Členství v Evropské unii přineslo České republice přes 3 biliony korun

Studie s názvem Ekonomické vyhodnocení členství České republiky v EU po deseti letech byla prezentována v Lichtenštejnském paláci. Podílelo se na ní jedenáct významných ekonomů, včetně ekonomů Aleše Chmelaře a Petra Zahradníka.

„Debata o Evropské unii je v České republice velmi emocionální. Naším cílem je nastartovat diskuzi, která bude založena na konkrétních datech a reálném vyhodnocení přínosů a dopadů našeho členství v EU,“ uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti.

Stěžejním cílem studie je zhodnocení dekády českého členství v Evropské unii a jeho vlivu na domácí ekonomiku. Materiál se také zabývá alternativními scénáři, jakými je například postavení České republiky mimo EU. V takovém případě by jen za loňský rok byl HDP o 12 procent nižší, než je nyní.

Hlubší integrace formou účasti ČR v eurozóně by naopak české ekonomice mohla přinést každoročně 26 až 60 miliard korun navíc.

V rámci věcné debaty o dopadech našeho členství v EU chystá v následujících měsících Úřad vlády další analýzy, které se budou věnovat specifickým oblastem české ekonomiky, na které má vliv naše účast v osmadvacítce.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie