Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 10. 2015 11:13

ČR si polepšila v žebříčku konkurenceschopnosti

Česká republika si v rámci hodnocení konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra opět polepšila a dosáhla nejlepšího hodnocení za posledních pět let. Nachází se na 31. místě, čímž potvrdila trend jedné z nejrychleji rostoucích evropských ekonomik. Nejkonkurenceschopnějšími zeměmi světa jsou opět Švýcarsko, Singapur a Spojené státy, od loňského roku si polepšilo Německo.

Světové ekonomické fórum (WEF) dne 30. září zveřejnilo každoročně vydávanou Zprávu o konkurenceschopnosti, která komplexně mapuje ukazatele prosperity a produktivity jednotlivých zemí. V rámci celkového hodnocení 140 zemí se Česká republika zařadila na 31. místo mezi vyspělé ekonomiky, a stejně tak jako v loňském roce si polepšila. Zároveň se jedná o nejlepší umístění v posledních pěti letech. Slovensko a Polsko se oproti loňskému roku také umístily na vyšších pozicích, v rámci zemí Visegrádské skupiny si však Česká republika vede nejlépe.

Oproti loňskému roku si Česká republika nejvíce polepšila u hodnocení makroekonomického prostředí (ze 40. na 21. místo), rozvoji finančního trhu (ze 44. na 24. místo) a u zdraví a základního vzdělávání (ze 37. na 27. místo). Na výborných pozicích se ve srovnání s rozvinutými ekonomikami Česká republika umístila v rámci klasifikace efektivního využívání vládních výdajů, platů a produktivity a stability bankovního systému. Postup byl zaznamenán i v oblasti efektivity trhu práce, inovací a transferu technologií, přestože zde je prostor pro další zlepšování. Stejně jako v loňském roce určili podnikatelé neefektivní státní byrokracii a korupci jako dva nejvýraznější faktory ovlivňující kvalitu podnikatelského prostředí v České republice.

Zpráva o globální konkurenceschopnosti od roku 2005 pracuje s tzv. Indexem globální konkurenceschopnosti, v rámci kterého jsou porovnávána data ve dvanácti oblastech. Index vychází nejen z kvantifikovatelných ekonomických dat, zahrnuje i široké spektrum sociálních faktorů týkajících se zejména kvality institucí, podnikatelského prostředí a důvěry ve finanční trhy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie