Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 2. 2020 22:08

EK otevírá debatu o možné změně nastavení hospodářských záležitostí EU

Evropská komise dne 5. února představila přezkum k sedmi nařízením a jedné směrnici o správě hospodářských záležitostí EU.  Ve fiskální oblasti jde o dvě nařízení Paktu stability a růstu (SGP), nařízení o souvisejících sankcích pro členské státy eurozóny, nařízení prohlubující fiskální dohled pro státy eurozóny a směrnici stanovující minimální požadavky na rozpočtové rámce členských států. V oblasti makroekonomických nerovnováh jde o dvě nařízení - jedno platné pro všechny členské státy, druhé upravující související sankce pro státy eurozóny.

Komise konstatuje, že ekonomika EU roste již sedmým rokem v řadě a deficit veřejných financí klesl z 6,4 % v roce 2010 na 0,9 % v roce 2019. Průměrná nezaměstnanost klesla z 9,7 % v roce 2010 na 6,2 % v roce 2019. Navíc, dnes není proti žádnému členskému státu veden postup při nadměrném schodku, v roce 2011 se přitom vztahoval na 24 států. Dle prognózy podíl zadlužení EU na HDP klesne v roce 2020 na 79 % HDP (oproti 89 % z roku 2011). Komise také oceňuje přínos mechanismu evropského semestru ke zvýšení konzistentnosti hospodářských politik.

Komise však uvádí, že fiskální zlepšení byla tažena spíše příznivým ekonomickým vývojem, než trvalými konsolidačními opatřeními. Také vývoj dluhového poměru se mezi jednotlivými státy velmi liší: sedm států (EL, IT, PT, CY, BE, FR a ES) má dluhový poměr poblíž 100 % HDP nebo vyšší, před krizí byly takové státy pouze dva (EL a IT). Dle Komise se státy také často neztotožňují s pravidly SGP, která jsou příliš složitá a nejasná a komplikují tak jejich dodržování.   

Komise má za povinnost o stavu SGP a jeho aktualizacích (tzv. šestibalíček z roku 2011, dvojbalíček z roku 2013) informovat každých 5 let. Nové kolegium komisařek a komisařů využilo této příležitosti k otevření veřejné debaty o možné adaptaci nastavení SGP současným výzvám a situacím; tedy digitalizaci, dosažení klimatických cílů a lepšího využití trvající konjunktury napříč EU. Komise zatím ke změnám nastavení SGP nenabízí žádné konkrétní závěry a představí konsolidovanou pozici až koncem roku po uzavření veřejných konzultací (k nim vznikla online konzultační platforma). 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie