Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 1. 2023 10:18

Evropská komise informovala o předvybraných českých projektech k podpoře z Nástroje pro technickou podporu

Dne 20. prosince 2022 informovala Evropská komise (EK), konkrétně Generální ředitelství pro podporu strukturálních reforem (DG REFORM), o předvybraných projektech k podpoře v rámci letošní řádné výzvy Nástroje pro technickou podporu (Technical Support Instrument, TSI). ČR v této řádné výzvě podala 20 projektových žádostí ministerstev a dalších institucí veřejné správy. K podpoře bylo EK předvybráno za ČR 9 projektů a 2 přeshraniční projekty se zapojením ČR. Předpokládaná celková výše podpory těchto projektů překračuje 4 miliony EUR, což je dosud nejvyšší poskytnutá míra podpory z nástroje TSI i jeho předchůdce Programu na podporu strukturálních reforem (Structural Reform Support Programme, SRSP).

Nástroj TSI poskytuje podporu členským státům EU v souvislosti s přípravami, implementací a evaluací strukturálních reforem. V rámci tohoto nástroje EK sama vybírá dodavatele příslušných aktivit projektu a celý podpořený projekt finančně řídí. ČR se dosud zúčastnila všech řádných i mimořádných výzev nástroje TSI a SRSP a její projekty jsou dlouhodobě ze strany EK považovány za velmi kvalitní. To dokládá i skutečnost, že v rámci letošní mimořádné tematické výzvy, reagující na dopady války na Ukrajině, vybrala EK k podpoře všechny podané projektové žádosti za ČR.

V rámci podzimní řádné výzvy pak využily české instituce veřejné správy při přípravě svých projektů plně možnosti technických konzultací s experty DG REFORM. Tyto technické konzultace zvyšují šanci projektů na jejich následné vybraní k podpoře. Úřad vlády pak v letošním roce uspořádal dvě setkání s delegací DG REFORM, na kterých byly projednávány nejen připravované projekty pro podzimní výzvu, nýbrž i priority českého předsednictví v Radě EU.

Na konci února 2023 bude výběr projektů k podpoře z nástroje TSI schválen kolegiem komisařů a komisařek a EK následně přistoupí k výběru příslušného dodavatele podpořených aktivit. Neúspěšní žadatelé pak mohou dále využívat možnost technických konzultací s DG REFORM za účelem opětovného podání projektu v příští řádné výzvě TSI, která proběhne standardně na podzim roku 2023.

Seznam předvybraných projektů k podpoře v rámci 3. řádné výzvy nástroje TSI:

  • Developing a comprehensive framework for the monitoring and evaluation of early childhood education and care in the Czech Republic
  • Implementation of Housing Reform
  • Strengthening the efficiency of the judicial system in the Czech Republic
  • Supporting the Czech Republic to implement spending reviews and build a performance budgeting framework
  • Mapping competencies of national authorities in the area of implementation of EU restrictive measures. Best practices and legislative recommendations.
  • Climate adaptation - Wildfire prevention and capacity building in the Czech Republic
  • Sustainable Finance Policy Options
  • Supporting businesses to achieve a higher level of digitalisation
  • Supporting evidence-based regulatory practice and policy coherence for implementing the 2030 Agenda for Sustainable Development in Czechia

Předvybrané přeshraniční projekty se zapojením ČR:

  • Proof of concept of AI models in market abuse monitoring (projekt podaný Finskem)
  • Developing in-house capacity for Latvia and other Member States (projekt podaný Lotyšskem)

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie