Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 6. 2011 12:19

Evropská komise podporuje vládní reformy

Ve čtvrtek a pátek proběhne jednání Evropské rady v Bruselu.

Předsedové vlád sedmadvacítky se budou věnovat především hospodářské politice, migraci a přistoupení Chorvatsku k EU.

Evropská rada se bude také zabývat stávající ekonomickou situací a nevyhne se diskusi i o řecké rozpočtové krizi,“ řekl premiér Petr Nečas po jednání vlády.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Státníci se budou v Bruselu také zabývat dokončením implementace Evropského semestru, tedy doporučeními pro členské země, jak mají zabránit zadlužování a jaké reformy mají přijímat.

Vláda v rámci Evropského semestru předložila konvergenční program a Národní program reforem. Od Evropské komise jsme dostali doporučení, které podle názoru vlády jednoznačně potvrzují správný postup vlády při řešení hospodářských problémů a politiky,“ řekl premiér.

Doporučení komise dávají důraz na fiskální disciplínu, důraz na úsporné rozpočty, důraz na snižování deficitu veřejných financí a důraz na udržení a rozvíjení konkurenceschopnosti. „To jsou klíčové faktory, kterými se ve své ekonomické politice řídí i vláda České republiky,“ dodal předseda vlády.

Jednání červnové Evropské rady se zaměří také na situaci v jižním Středomoří, která způsobuje zvýšený migrační tlak na jižní státy EU, a současně také na vnitro-unijní politiky, které s tímto tématem úzce souvisí a jsou vzájemně provázány – především azylová politika a fungování schengenského systému.

V návaznosti na diskusi členských zemí na Radě pro obecné záležitosti (GAC) v květnu 2011 se Chorvatsko v posledních týdnech výrazně přiblížilo konci přístupových jednání, která byla otevřena v říjnu 2005. V návrhu závěrů Evropské rady je navrhováno k odsouhlasení šéfy států a vlád členských zemí, že vyjednávání budou ukončena do konce června 2011.

Jako další témata Evropská rada projedná jmenování prezidenta Evropské centrální banky, deklaraci k jižnímu sousedství, Evropskou sousedskou politiku, roční zprávu ohledně plnění závazků oficiální rozvojové pomoci, Dunajskou strategii a romskou inkluzi.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie