Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 3. 2009 10:48

J. M. Barroso: Rozšíření EU pomohlo zvýšit prestiž EU ve světě

Dynamika a rozmanitost nově příchozích zemí vytvořila EU nesrovnatelně silnější a kulturně bohatší, uvedl předseda EK na konferenci o rozšíření EU.

Čtěte rubriku Téma - příspěvky z konference "Pět let rozšíření EU"


Včera (2. března) na konferenci "Pět let rozšíření EU", která se koná v Praze promluvil rovněž předseda Evropské komise J. M. Barroso, z jehož projevu uvádme nejpodstatnější části.

„Děkuji za příspěvek pro oživení ekonomiky EU. Integrace do EU velmi vylepšila životní úroveň vašich přistupujících zemí. Ale, také otevřením nových trhů a investičních příležitostí se stimuloval růst a tvorba pracovních příležitostí v ostatních členských státech Unie,L“ řekl na úvod svého proslovu předseda EK J. M. Barroso.

Dále si předseda EK pochvaloval, jak díky novým členům výrazně vzrostl obchod. „Pomohli jste nám tak zvětšit přínosy z něj. Posílili jste hospodářskou soutěž a zvýšili odolnost EU jako celku,“ dodává Barroso.

Vyjmenovává pak další a další body, ve kterých došlo k posílení významu EU, jako je rozšíření teritoria bezpečnosti a stability v Evropě. „Vaše zkušenost s reformami dává příklad mnohým našim sousedům, kteří nejsou členy EU,“ dodal předseda EK.

To vše podle J. M. Barrosa pomohlo zvýšit politickou a ekonomickou váhu EU ve světě.

„Konečně, také díky za přínos vaší historie a kultury do společného evropského domu, který společně budujeme. Vaše dynamika a rozmanitost vytvořila EU nesrovnatelně silnější a kulturně bohatší,“ uvedl ve své řeči J. M. Barroso.

Po tomto úvodu, kdy se předseda EK zmínil o pozitivech EU přešel k tématům, které nyní EU čekají. Mezi ně zařadil pomoc těm, kteří to potřebují – jako je Maďarsko a Lotyšsko, uvolnění z kohezních a strukturálních fondů 7 až 11 mld. Euro pro nové země EU…Zde se neopomenul zmínit o Lisabonské smlouvě, kterou podle něj země podepsaly právě pro výhody být společně v EU.

Dotknul se dále problémů finanční krize, kterou označil za největší, co pamatujeme a sdělil, že za podmínek dodržení pravidel volného trhu je zvládnutelná. Zdůraznil, že je proto klíčové pokračovat dále v ekonomických reformách.

Opět se vrátil k významu rozšíření EU, kdy toto ocenil jako prvek pro šíření demokracie a prosperity do všech koutů Evropy.

Na samém závěru pak ocenil roli střední a východní Evropy při překonání totalitních režimů, kdy ocenil, že jejich svržením, tyto země napomohly „vyléčit zlomenou identitu Evropu“.

Pak již dodal, že on spolu s premiérem Mirkem Topolánkem ruku v ruce povedou Evropu proti krizi.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie