Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 9. 2014 17:00

Kulatý stůl o konkurenceschopnosti navštívili i zástupci WEF

Ve středu 17. září se uskutečnila debata se zástupci Světového obchodního fóra.
Ve středu 17. září se uskutečnila debata se zástupci Světového obchodního fóra.
Ve středu 17. září uspořádala Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády diskusní kulatý stůl k tématu konkurenceschopnosti České republiky. Debaty se zúčastnili zástupci Světového ekonomického fóra (WEF) a řeč byla o nedávno publikované Zprávě o globální konkurenceschopnosti, a zejména potom o hodnocení konkurenceschopnosti České republiky.

Zástupci WEF představili výsledky letošní zprávy, metodologii svého výzkumu a sběr dat pro žebříček, který WEF každoročně vydává již od sedmdesátých let. Zpráva hodnotí úroveň konkurenceschopnosti jednotlivých zemí světa a nabízí výsledky pro 144 států.

Umístění České republiky je letos nejlepší za poslední čtyři roky. S 37. místem zároveň naše země drží prvenství v rámci zemí Visegrádské skupiny.

Zástupci WEF v té souvislosti představili účastníkům kulatého stolu podrobné hodnocení České republiky v kontextu mezinárodního srovnání a zdůraznili vliv snižování administrativní zátěže na rozvoj inovativního podnikání. Právě v oblastech inovací a kvality veřejných institucí nachází WEF největší prostor ke zlepšení. Debata se věnovala i dalšímu významnému faktoru, a to podpoře těch oborů vzdělávání, které mají vliv na růst ekonomiky.

Setkání bylo hodnotným příspěvkem do domácí debaty o možnostech zvyšování konkurenceschopnosti české ekonomiky. Jeho výstupy jsou zejména pro zástupce státní správy velmi cenné a využity budou rovněž v kontextu koordinace provádění národních hospodářských reforem.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie