Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 1. 2009 8:34

Mimořádné jednání ministrů zahraničí EU s Izraelem

Setkání bude projednávat aktuální situaci na Blízkém východě a bylo svoláno z iniciativy českého předsednictví.

Dnes 21. ledna se v Bruselu koná mimořádná schůzka ministrů zahraničních věcí Evropské unie s ministryní zahraničních věcí Izraele Cipi Livni. Jednání bylo iniciováno českým předsednictvím a týká se aktuální situaci na Blízkém východě.

Jednání bude předsedat předseda rady ministrů zahraničních věcí EU a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg. Mezi významnými účastníky jsou mimo jiné generální tajemník Rady EU a vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, komisařka pro vnější vztahy a evropskou politiku sousedství Benita Ferrero-Waldnerová, a izraelská ministryně zahraničí Izraele Cipi Livni.

V neděli 25. ledna se pak uskuteční obdobné setkání, tentokrát ministrů zahraničních věcí EU 27 + Egypt, Turecko, Jordánsko, Palestinská národní správa.

České předsednictví svolává tyto schůzky proto, aby tak navázalo na nedělní summit v Šarm aš-Šajchu a následné jednání v Izraeli (18. ledna). České předsednictví v této souvislosti cítí potřebu být transparentní a informovat o výsledcích nedělních rozhovorů ty členské země, které se jich přímo neúčastnily. Cílem dvou mimořádných setkání s blízkovýchodními partnery v Bruselu je pak především hledání způsobů, jak nyní co nejúčinněji pomáhat obyvatelům Gazy v jejich tíživé humanitární situaci, a vytříbení role a strategie EU při hledání cesty k trvaleji stabilní bezpečnostní situaci na Blízkém východě

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie