Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 6. 2014 14:31

Prahu navštívil polský státní tajemník Piotr Serafin

Státní tajemníci pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a Piotr Serafin.
Státní tajemníci pro evropské záležitosti Tomáš Prouza a Piotr Serafin.
Státní tajemník ministerstva zahraničních věcí Polské republiky Piotr Serafin zavítal v pondělí 9. června do Prahy. Na polském velvyslanectví se účastnil odborného semináře o poté jednal se svým českým protějškem, státním tajemníkem pro evropské záležitosti Tomášem Prouzou.

Při příležitosti návštěvy Piotra Serafina uspořádala evropská sekce Úřadu vlády ve spolupráci s polským velvyslanectvím odborný semináři, který se zabýval spoluprácí České a Polské republiky v rámci Evropské unie. Při vystoupení před zhruba osmi desítkami posluchačů ocenil Tomáš Prouza nadstandardní česko-polské vztahy, Piotr Serafin české vládě pogratuloval ke schválení fiskálního paktu, které označil za důležitý krok.

Reportáž z odborného semináře přinesl Euroskop.

Po skončení semináře se uskutečnilo bilaterální jednání státních tajemníků v Hrzánském paláci. Jeho hlavními tématy byly energetická bezpečnost, výsledky voleb do Evropského parlamentu a aktuální návrhy doporučení Evropské komise pro jednotlivé členské státy.

Energetika jako aktuální téma

Tomáš Prouza ocenil polskou iniciativu, která počítá s vytvořením Energetické unie a jejíž vznik přivítala také česká vláda na svém jednání koncem května. Státní tajemník Serafin zdůraznil, že Polsko přikládá energetické bezpečnosti velký význam a chce být nadále v této otázce aktivní.

Během rozhovoru o výsledcích voleb do Evropského parlamentu se Tomáš Prouza a Piotr Serafin shodli na potřebě ustavení nové Evropské komise jako silné a efektivní instituce. Řeč přišla i na nedávné kroky stávající Komise, a to konkrétně na doporučení, ve kterých Evropská komise poskytuje jednotlivým členským státům vodítka pro provádění hospodářských reforem v nadcházejícím období. Piotra Serafina v té souvislosti překvapil zájem českých médií o materiál, kterým se v minulých dnech zabývala česká vláda ve spolupráci s hospodářskými a sociální partnery.

Závěrem jednání se státní tajemníci věnovali také čerpání prostředků z unijních fondů. Právě stabilizace této oblasti evropské politiky je pro Českou republiku prioritou, a proto Tomáš Prouza ocenil zkušenosti polské strany.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie