Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 10. 2011 16:13

Pražský summit V4 se zabýval i vztahem k eurozóně

Jedním z důležitých aktuálních témat, kterými se předsedové vlád zemí V4 během pátečního summitu v Praze zabývali, byla také situace v eurozóně. Premiér Petr Nečas na tiskové konferenci po společném jednání premiérů Česka, Maďarska a Polska připomněl, že Česká republika o vstupu v blízké budoucnosti neuvažuje. „Česká vláda pod mým vedením nestanoví datum přijetí eura,“ prohlásil český premiér.

Jedním z důvodů jsou konvergenční kritéria nutná pro přijetí společné evropské měny, která Česká republika nesplňuje. „Z monetární unie se postupně stává také transferová a dluhová unie a nyní je nezbytné vyčkat, kam se eurozóna bude vydávat dál. My obecně podporujeme taková opatření, která vedou k větší fiskální disciplíně a vymahatelnosti pravidel, které se týkají rozpočtové a fiskální disciplíny. Na druhé straně si nemyslíme, že útěk ke stále hlubší a hlubší integraci je řešením stávajících problémů v eurozóně,“ uvedl jako druhý důvod. Stabilitu eurozóny přesto považuje Česko za velmi důležitou. Premiér Nečas připomněl, že sedmdesát procent českého exportu směřuje právě do zemí užívajících společnou měnu euro.

Podobný postoj jako Česká republika má podle svého ministerského předsedy Viktora Orbána také Maďarsko, které též nesplňuje nutné podmínky pro vstup do eurozóny. „Maďarská ekonomika není natolik silná, aby byla schopná vstoupit do eurozóny, touto otázkou se ani nezabýváme,“ řekl na tiskové konferenci maďarský premiér. Zdůraznil také, aby její členské země braly ve svých rozhodnutí i ty státy, které do měnové unie nepatří. „Jsme proti tomu, aby se EU dělila na země eurozóny a země unie. Mezi těmito zeměmi musí být propojení,“ uvedl Viktor Orbán.

Polský premiér Donald Tusk zopakoval jednoznačný zájem Polska stát se jedním ze členských států eurozóny. Jeho země ale zatím pracuje na splnění podmínek pro přijetí. Zmínil také odpovědnost jednotlivých členských zemí na dodržování těchto vstupních podmínek i poté, co se staly členem. „Evropa by měla vyžadovat plnění stejných kritérii všemi členy. Rádi bychom, aby se plnění kritérií týkalo všech - velkých, slabších, menších. Všichni musí plnit maastrichtská kritéria tak, aby eurozóna byla tak atraktivní jak v okamžiku jejího vzniku,“ prohlásil polský premiér.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie