Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 3. 2017 10:02

Příprava Národního programu reforem je v plném proudu

Během března se uskutečnily tři kulaté stoly k přípravě Národního programu reforem.
Během března se uskutečnily tři kulaté stoly k přípravě Národního programu reforem.
Během druhého březnového týdne uspořádal Úřad vlády ČR sérii tří tematických kulatých stolů věnovanou debatě o obsahu jednotlivých kapitol Národního programu reforem ČR pro rok 2017 (NPR). Ten vláda považuje za klíčový dokument národní hospodářské politiky. NPR je každoročně v dubnu předkládán rovněž Evropské komisi v rámci tzv. evropského semestru pro koordinaci hospodářských politik. Kulatého stolu se zúčastnili zástupci Parlamentu České republiky, Senátu, hospodářských a sociálních partnerů, územní samosprávy, Evropské komise a další odborné veřejnosti.

V rámci prvního kulatého stolu byl debatován hospodářský výhled pro tento rok spolu s problematikou fiskální a daňové politiky. Diskutována byla i tematika kvality veřejné správy. Druhý kulatý stůl se zaměřil na trh práce a vzdělávání. Agenda v pořadí posledního kulatého stolu se se týkala podnikového prostředí a investic. 

Kulaté stoly zaujímají v procesu redakce NPR centrální roli. Jejich cílem je poskytnout hospodářským a sociálním partnerům, ale i dalším zainteresovaným subjektům možnost vyjádřit se k obsahu NPR. Tato forma širší konsultace textu významně přispívá k dosažení široké shody při finalizaci obsahu NPR. Pořadatelé proto ocenili, že v průběhu kulatých stolů zazněly podněty na dílčí doplnění některých pasáží dokumentu, například v oblastech regulovaných profesí a energetické účinnosti.

Obecně bylo účastníky potvrzeno, že příprava NPR není pouhým „cvičením pro Brusel“. NPR je důležitým koncepčním dokumentem vlády a reformy v něm obsažené vycházejí především z vnitřních potřeb České republiky. Účelem NPR je tedy komunikovat tyto potřeby široké veřejnosti a současně i ostatním partnerům v Evropské unii.

V současné chvíli jsou zpracovávány výstupy proběhlé diskuse. Projednání finální verze NPR v rámci Výboru pro EU na pracovní úrovni bylo předběžně stanoveno na 18. dubna a jeho konečné schválení vládou je plánováno na druhou polovinu dubna. V návaznosti na NPR by Evropská komise měla v polovině května zveřejnit návrh nových doporučení pro hospodářské politiky členských států.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Fotogalerie [F] fotogalerie