Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 10. 2022 14:39

Rada EU dosáhla shody na změně nařízení o RRF pro REPowerEU

V reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině předložila Evropská komise (EK) návrh změny nařízení o Nástroji pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility, RRF). Návrh má umožnit mobilizovat dodatečných 20 mld. EUR na opatření v oblasti energetiky. Rada Evropské unie (EU) pod českým předsednictvím ve formátu ministrů a ministryň financí (ECOFIN) k návrhu EK přijala dne 4. října na svém zasedání v Lucemburku tzv. obecný přístup.

Plným názvem: „Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (EU) 2021/241, pokud jde o kapitoly REPowerEU plánů pro oživení a odolnost, a kterým se mění nařízení (EU) 2021/1060, nařízení (EU) 2021/2115, směrnice 2003/87/ES a rozhodnutí (EU) 2015/1814“ zveřejnila EK dne 18. května 2022 v rámci plánu REPowerEU. Následně započal řádný legislativní postup v Radě EU a Evropském parlamentu (EP).

V rámci Rady EU byl návrh projednáván na technické úrovni na pracovní skupině Finančních radů (FiCo) ještě pod předsednictvím Francie, následně od začátku července pod předsednictvím ČR. Paralelní legislativní proces v EP pokračuje projednáváním v gesčních výborech. Po jeho dokončení, kdy je hlasování na plénu EP očekáváno v první polovině listopadu, započnou tzv. trialogy mezi EP, Radou a EK.

Cílem navržené změny nařízení je umožnit členským státům EU financování reforem a investic přímo přispívajících k realizaci plánu REPowerEU, a to prostřednictvím doplnění specifické kapitoly do jejich národních plánů pro oživení a odolnost (v ČR Národní plán obnovy), jejichž implementace ve většině států EU již probíhá.

Dle přijatého obecného přístupu Rady, finanční podpora určená výlučně na opatření specifické kapitoly k REPowerEU by měla být zejm. ve formě dodatečných grantů RRF v celkové výši 20 mld. EUR. Kromě nich půjde na financování REPowerEU využít také zbývající prostředky půjček z RRF. Za určitých podmínek bude možné využít také dobrovolné převody podílů alokace národních obálek států EU z evropských fondů politiky soudržnosti vč. Fondu pro spravedlivou transformaci, společné zemědělské politiky a Brexit Adjustment Reserve.

Dodatečné grantové prostředky pro RRF budou získány převodem části zdrojů z připravovaného Inovačního fondu a také časovým předsunutím (frontloading) dražby emisních povolenek systému ETS. Granty by měl být mezi státy rozděleny dle nového alokačního klíče, který zohledňuje indikátory počtu obyvatel, nominální výše HDP na obyvatele, podílu fosilních paliv v energetickém mixu hrubé domácí spotřeby a inflace investičních nákladů (cenového indexu tvorby hrubého fixního kapitálu).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie