Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 9. 2019 22:17

Rada GAC jednalo o rozpočtu EU a přípravě říjnové Evropské rady

V pondělí 16. září 2019 proběhla v Bruselu Rada pro obecné záležitosti. Věnovala se aktuálnímu stavu vyjednávání víceletého finančního rámce na léta 2021-2027, přípravě zasedání Evropské rady ve dnech 17. a 18. října a posilování právního státu a společných evropských hodnot. Českou delegaci vedla státní tajemníce pro evropské záležitosti Milena Hrdinková

Finské předsednictví naznačilo, jak plánuje pokračovat ve vyjednávání příštího víceletého finančního rámce. Předsednictví připraví podklady pro říjnovou Evropskou radu, na základě kterých by lídři měli poskytnout vodítka pro další práci s cílem jednání dokončit letos. „Dnes se diskutuje zejména o proceduře, jak dál. O tom, co se stane na říjnové Evropské radě, případně jestli se podaří něco odsouhlasit do konce roku. ČR klade největší důraz na rovnováhu mezi tradičními a novými politikami“, uvedla k tomuto tématu státní tajemnice Milena Hrdinková.

Nadcházející jednání Evropské rady bylo předmětem diskuse i v dalším bodu. Návrh agendy zatím zahrnuje již zmíněné téma víceletého finančního rámce a dále implementaci Strategické agendy, která byla schválena letos v červnu. Řada ministrů vyjádřila přání, aby implementace Strategické agendy pokračovala kontinuálně a konzistentně i po zahájení nového institucionálního cyklu. Některé členské státy včetně ČR vyjádřily naději, že na Evropské radě dojde k potvrzení očekávaného pozitivního rozhodnutí Rady o zahájení přístupových jednání se Severní Makedonií a Albánií. „Minulý čtvrtek jsme v Praze na summitu V4 přivítali zástupce západního Balkánu a z jednání bylo zcela zjevné, že ty to země mají obrovský zájem podílet se na společném evropském projektu. Je opravdu důležité, abychom tento jejich pozitivní postoj podpořili a integrační proces pokračoval,“ zaznělo z úst jak české státní tajemnice, tak i dalších představitelů V4. Některé členské státy volaly také po tom, aby se Evropská rada v říjnu zabývala klimatickou politiku a reflektovala vývoj na klimatickém summitu, který se bude konat v druhé polovině září na okraj Valného shromáždění OSN.

V části jednání  věnované právnímu státu proběhla politická diskuse o tom, jak lze dále posílit respekt a posilování hodnot právního státu v rámci EU. Rada se shodla, že se k tomuto tématu znovu vrátí v listopadu v souvislosti s vyhodnocením dialogu Rady k právnímu státu. ČR plně podporuje dodržování zásad právního státu i ostatních hodnot, na kterých je EU založena. Stejně jako řada států apelovala na systematické a efektivní prosazování a vytvoření funkčního systému bez duplicit a nadměrných administrativních překážek.

V závěrečné části Rady pro obecné záležitosti pak proběhlo slyšení Maďarska dle čl. 7 Smlouvy o Evropské unii.

V rámci bodu různé závěrem EK informovala o aktuálním stavu v Polsku v oblasti právního státu a finské předsednictví shrnulo hlavní závěry konference, kterou uspořádalo v Helsinkách k problematice právního státu v minulém týdnu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie