Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 2. 2017 17:42

Státní tajemník Prouza: Nechceme nové překážky v oblasti nákladní dopravy

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza zastupoval Českou republiku na zasedání Rady Evropské unie pro obecné záležitosti (GAC), která se konala 7. února 2017 v Bruselu. Hlavním tématem Rady GAC byla příprava březnové Evropské rady, kde budou pro ČR zásadní témata vnitřního trhu a obrany.

Ministři zahraničních věcí a evropských záležitostí členských zemí EU se na svém pravidelném zasedání v Bruselu věnovali především přípravě březnové Evropské rady. Lídři Unie budou na svém pravidelném březnovém zasedání diskutovat o ekonomických tématech, o strategiích pro vnitřní trh včetně jednotného digitálního trhu. Na pořadu jednání bude také otázka vnitřní a vnější bezpečnosti EU.

Z českého pohledu je na nadcházející Evropské radě zásadním tématem, dokončení vnitřního trhu, včetně oblasti služeb. „Budeme usilovat o odstranění bariér vnitřního trhu zejména v oblasti služeb. Nakonec byla to ČR, která přišla v roce 2009 se směrnicí o službách, je to náš dlouhodobý zájem a úkol, aby se služby daly poskytovat v rámci celé EU a nikoliv pouze v jedné nebo několika zemích,“ uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Nechceme nové překážky například v oblasti nákladní dopravy, kde řada zemí přichází s ochranářským přístupem, který jde proti vnitřnímu trhu. To bude jedním z našich prioritních témat“ doplnil státní tajemník Prouza.

Druhým důležitým tématem pro ČR bude oblast obrany. „Evropa bude muset dělat daleko více nejenom v oblasti investic, ale hlavně v oblasti spolupráce mezi členskými zeměmi, abychom zvýšili naši akceschopnost při obraně evropských zájmů,“ uvedl státní tajemník Prouza.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie