Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 2. 2019 12:13

7. Týden v EU dle Mileny Hrdinkové (11. až 17. února 2019)

Milí čtenáři,

po uplynulém klidnějším týdnu se tento ponese ve znamení zasedání Rady EU hned ve třech formacích, pro konkurenceschopnost, pro zahraniční věci a pro obecké záležitosti, a také summitu EU a Ligy arabských států v egyptském Šarm aš-Šajchu.

Rada pro konkurenceschopnost včera prodiskutovala prověrku konkurenceschopnosti a dopady umělé inteligence na unijní průmysl.  Na programu měla také přijetí závěrů o koordinovaném plánu Komise v oblasti umělé inteligence a představení průběhu projednávání některých legislativních návrhů ze strany předsednictví i členských států. Z iniciativy České republiky mezi nimi byla i reforma notifikační procedury dle směrnice o službách. Dnes se ministři věnují výzkumu, zejména rámcovému programu Horizont Evropa.

Zasedání Rady pro zahraniční věci bylo včera zahájeno tradiční diskuzí o aktuálním dění. Vysoká představitelka a ministři zahraničních věcí se také zabývali situací v Demokratické republice Kongo, ve Venezuele, Sýrii a na Ukrajině. Stranou pozornosti nezůstal ani vstup v platnost dohody z Prespy, kterou došlo ke změně názvu Bývalé jugoslávské republiky Makedonie na Severní Makedonii. Její uzavření a ukončení téměř třicet let trvajícího sporu představuje velký úspěch evropské politiky sousedství.

Jako třetí dnes v Bruselu zasedá Rada pro obecné záležitosti, které se poprvé coby vedoucí delegace ČR účastním. Na programu jednání máme politickou rozpravu o Víceletém finančním rámci na období 2021 – 2027, přípravu zasedání Evropské rady, která se bude konat ve dnech 21. a 22. března, a také zhodnocení aktuálního stavu v otázce právního státu v Maďarsku a Polsku.

Z Bruselu se zítra ráno přesunu do Paříže, kde mě čeká jednání s ministryní pro evropské záležitosti Nathalie Loiseau. Hovořit spolu budeme mimo jiné o březnové Evropské radě, migraci, brexitu, francouzském a českém předsednictví Radě v roce 2022 nebo nadcházejících evropských volbách.

Tento týden pak završí summit EU a Ligy arabských států (LAS), který bude v neděli zahájen a v pondělí pokračovat v egyptském Šarm aš-Šajchu. Cílem summitu, na který budu předsedu vlády doprovázet, je posílené evropsko-arabských vazeb. Vedoucí představitelé obou stran budou jednat o multilateralismu, obchodu a investicích, migraci, bezpečnosti nebo situaci v severoafrickém regionu.


Více se o údalostech z uplynulého týdne v EU dočtete v našem newsletteru Týden v EU (11. až 17. února 2019).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti
Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti

Státní tajemnice pro evropské záležitosti

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie