Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 9. 2019 14:48

Úřad vlády konzultoval nový program Digitální Evropa s odborníky

Státní tajemnice pro EU vedla debatu k programu Digitální Evropa s Petrem Očkem (MPO), Pavlínou Žákovou (ZEK) a Alicí Krutilovou (ÚV ČR) a dalšími.
Státní tajemnice pro EU vedla debatu k programu Digitální Evropa s Petrem Očkem (MPO), Pavlínou Žákovou (ZEK) a Alicí Krutilovou (ÚV ČR) a dalšími.

Podpora digitální transformace ekonomiky a společnosti je jednou z klíčových priorit Evropské unie, tak ČR v rámci programu Digitální Česko. Aby mohly vznikat inovativní evropské produkty a služby, které budou konkurenceschopné na světových trzích, jsou zapotřebí masivní investice do nejnovějších technologií. Evropská komise proto navrhla program Digitální Evropa, z kterého bude v letech 2021 až 2027 financován rozvoj a aplikace nejmodernějších technologií do praxe. Komise navrhuje, aby program poskytl investice ve výši devíti miliard eur pro celé sedmileté období. Pokud bude tato částka v rámci dojednávání Víceletého finančního rámce EU schválena, bude se jednat o historicky nejvyšší unijní rozpočet věnovaný rozvoji digitalizace.

Do diskuse jsou zapojeny podniky i výzkumné instituce

Program Digitální Evropa je navržen pro širokou škálu odvětví. Konkrétně bude poskytovat finanční prostředky pro projekty v těchto pěti oblastech: vývoj vysoce výkonné výpočetní technikyumělá inteligence, kybernetická bezpečnost, pokročilé digitální dovednosti a zajištění rozsáhlého využívání digitálních technologií v celém hospodářství i společnosti.

Úřad vlády pozval do Hrzánského paláce ke konzultaci programu Digitální Evropa řadu odborníků.
Úřad vlády pozval do Hrzánského paláce ke konzultaci programu Digitální Evropa řadu odborníků.

V současné době připravila Komise návrh směřování programu (Draft Orientations) na roky 2021 a 2022. V návaznosti na zveřejnění tohoto dokumentu uspořádal Úřad vlády dne 26. září 2019 kulatý stůl s relevantními partnery z veřejné i soukromé sféry.

Jsem velmi ráda, že je o diskusi k budoucímu financování z programu Digitální Evropa velký zájem, jak ze strany zástupců průmyslu, tak výzkumných a vědeckých pracovišť. Věřím, že pokud se podaří dobře nastavit okruhy pro čerpání a vysvětlit některé nejasnosti, mohou tyto zdroje významně přispět k budování silné ekonomiky postavené na inovacích a technologiích,“ uvedla státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

Cílem debaty na kulatém stole bylo společně zhodnotit první návrh Komise. Do 25. října 2019 probíhá k návrhu veřejná konzultace. Výstupy z  diskuse na kulatém stolu využije Úřad vlády pro vytvoření národní pozice, kterou v rámci veřejné konzultace postoupí Komisi. Zároveň však zástupci Komise i Úřadu vlády vyzvali přítomné na kulatém stole, aby své komentáře zasílali i jednotlivě.

Z financování projektů zaměřených na vybudování vysoce výkonné výpočetní techniky, na kterou je v programu alokována nejvyšší částka (2,7 miliard eur), by měla prospěch celá řada oblastí jako například zdravotnictví, bezpečnost dopravy či energie z obnovitelných zdrojů. Díky podpoře EU by orgány veřejné správy a i ty nejmenší podniky měly lepší přístup k testovacím zařízením v oblasti umělé inteligence, což by pomohlo využívání systémů umělé inteligence rozšířit. Finanční prostředky by byly rovněž poskytovány na  nejmodernější vybavení pro kybernetickou bezpečnost. Program také podpoří propojování potřeb průmyslového odvětví, malých a středních podniků, s výzkumem. Spolupráce všech těchto subjektů bude probíhat v rámci sítě digitálních inovačních center (Digital Innovation Hubs), která postupně v EU, i na území ČR, vzniká.

Od kdy bude možné z programu čerpat?

Proces přípravy a schvalování programu Digitální Evropa je nyní v počáteční fázi. Oba spoluzákonodárci, Rada EU i Evropský parlament, se shodli na obecném směřování programu. V současnosti je pozornost stočena na samotnou finanční alokaci, která bude programu Digitální Evropa v rámci Víceletého finančního rámce EU přidělena. Podle předběžného harmonogramu Komise by první výzvy k čerpání měly být vyhlášeny na konci roku 2020.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie