Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

20. 3. 2012 8:32

V Praze proběhla konference věnovaná obhajobě hospodářských zájmů České republiky v EU

Dne 19. března 2012 se v Praze pod záštitou předsedy vlády Petra Nečase uskutečnila konference „Hospodářské zájmy ČR v EU a jejich prosazování“ za účasti zástupců státní správy, soukromého sektoru, zájmových organizací a dalších účastníků. Konferenci organizovala Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády.

V úvodním slově premiér Petr Nečas zmínil dopis 13 států vyzývající ke konkrétním krokům na podporu rozvoje vnitřního trhu, k němuž se Česká republika připojila. Na jeho vystoupení navázal ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Klíčovými jsou podle něj tři oblasti – konkurenceschopnost, implementace evropské legislativy a energetika. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák zdůraznil, že hlavním lobbyistou za české zájmy v Bruselu je z povahy věci vláda, přičemž reprezentanti ČR by měli být ve svém vystupování jednotní. Státní tajemník pro EU Vojtěch Belling upozornil na v současnosti módní zdůrazňování dichotomie ekonomie a politiky. Dle něj se nejedná o zásadní protiklad, jelikož i původní politický cíl integrace (dosažení míru v Evropě) byl realizován skrze ekonomiku (vytvoření integračních společenství).

Na úvod prvního panelu věnovaného podpoře vnitřního trhu jakožto klíči ke zvýšení konkurenceschopnosti vystoupil m.j. předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Milan Urban. Připomněl, že pro účinnou podporu exportu je nezbytné přiznat Ministerstvu průmyslu a obchodu dostatečné pravomoci.

Druhý panel se zabýval klíčovými hospodářskými prioritami ČR v dalších sektorových politikách EU. První náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun představil dopady návrhů Komise v oblasti politiky soudržnosti na ČR po roce 2013. Náměstek ministra financí Jan Gregor posléze nastínil aktuální stav jednání o víceletém finančním rámci, kde dochází v závislosti na pokroku negociací k aktualizaci rámcové pozice ČR. Následně náměstek ministra dopravy Jiří Žák plasticky popsal závislost konkurenceschopnosti země na míře rozvoje dopravní infrastruktury.

Poslední panel byl věnován prosazování českých hospodářských zájmů v EU. Místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák přiblížil možnosti lobbyingu za hospodářské zájmy ČR v Evropském parlamentu. Nové úkoly agentury CzechInvest a priority jejího působení představil generální ředitel Miroslav Křížek. Konferenci zakončilo vystoupení ředitelky vládních programů ČR a SR ve společnosti IBM Česká republika Mileny Jabůrkové.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie