Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 12. 2011 8:40

Vládní Výbor pro EU projednal mandát na Evropskou radu

Ve středu 7. prosince 2011 se sešel vládní Výbor pro EU, aby projednal mandát premiéra Petra Nečase na zasedání Evropské rady v Bruselu, jež se uskuteční ve dnech 8. a 9. prosince.

Předseda vlády Petr Nečas v úvodu jednání představil materiál, jehož hlavní body se týkaly postoje ČR k problematice změny zakládacích smluv EU, hospodářské politiky, situace v eurozóně a dalšího rozšiřování EU, resp. schengenského prostoru. Neopomenul zdůraznit význam poměrů v eurozóně pro českou ekonomiku a v souvislosti s tím podrobněji nastínil stanovisko ČR např. k formátu debat příslušných otázek.

Výbor dále analyzoval možné scénáře řešení současné krize, základní obrysy odpovídajících reakcí vlády ČR a s tím související diplomatické kroky (a to i s ohledem na politiku ostatních členských států). V tomto kontextu byly předmětem diskuse – mimo jiné – případná modifikace primárního práva EU, míra angažovanosti Evropské centrální banky či účast Mezinárodního měnového fondu. Zmíněné otázky podrobně komentoval viceguvernér ČNB Mojmír Hampl.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie