Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 3. 2019 13:14

Vše, co jste chtěli vědět o brexitu najdete na webu Brexitinfo.cz

Co bude brexit znamenat pro běžné občany nebo třeba podnikatele? Jaký je poslední vývoj jednání o vystoupení Británie z Evropské unie? A lze ještě brexit zvrátit? Všechny důležité informace o chystaném odchodu Spojeného království z EU najdete pohromadě na nově spuštěném portálu Brexitinfo.cz!

Nově spuštěný web Brexitinfo.cz nabízí nejdůležitější informace k brexitu.
Nově spuštěný web Brexitinfo.cz nabízí nejdůležitější informace k brexitu.

Občané Spojeného království rozhodli v referendu v červnu 2016 o vystoupení své země z Evropské unie. Následně byla zahájena jednání o podobě takzvaného brexitu a o nastavení budoucích vzájemných vztahů mezi Británií a EU. Předpokládané datum odchodu Británie bylo stanoveno na 29. března 2019. Byť došlo k uzavření dohody, která zpravuje podmínky vystoupení, již na podzim minulého roku, doposud nebyla schválena ze strany Velké Británie. 

Nově spuštěný vládní portál Brexitinfo.cz usnadňuje orientaci v tomto více než dva roky trvajícím procesu. Na jednom místě shromažďuje přehledně všechny důležité informace, dokumenty a odpovědi na nejčastější otázky týkající se brexitu.

Jaký je aktuální vývoj jednání o brexitu?

Brexitinfo.cz sleduje aktuální vývoj jednání o vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Nejdůležitější aktuality o brexitu jsou seřazeny chronologicky a sahají zpětně až k 23. červnu 2016, tedy dni, kdy se Britové rozhodli EU opustit.

Portál nabízí přehled základních informací o brexitu – rekapituluje příčiny i klíčové události celého procesu a shrnuje, jak vyjednávání o vystoupení z EU probíhají a kdo je vede. Vysvětluje také klíčové pojmy, jako je přechodné období, dohoda o vystoupení nebo článek 50 Smlouvy o Evropské unii.
 

Co nás čeká v případě (ne)schválení dohody o vystoupení?

Brexitinfo.cz se věnuje také budoucnosti Británie a Evropské unie a představám obou stran o vzájemných vztazích po brexitu, a to včetně pohybu osob.

Server zodpovídá časté dotazy o tom, co bude následovat po brexitu. Pracuje přitom jak se scénářem, že se před odchodem Spojeného království podaří dojednat dohodu o vystoupení, tak s brexitem bez dohody. Zaměřuje se například na postavení českých občanů v Británii, dopady na podnikatele, vývoz a dovoz zboží, dopravu, cestování, nákupy na internetu či koordinaci sociálních služeb.

Na portálu Brexitinfo najdete odkazy na texty týkající se dohody o vystoupení Británie z EU a další dokumenty, včetně infografiky znázorňující chronologicky proces brexitu. Server nabízí také řadu odkazů na další zdroje informací na úrovni České republiky, Spojeného království i Evropské unie.

<!--Nově spuštěný web Brexitinfo.cz nabízí nejdůležitější informace k brexitu. (380x254).-->

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Nově spuštěný portál : 

Brexitinfo.cz
(souhrn nejdůležitějších informací k brexitu)

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie