Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

18. 12. 2009 15:52

Ministr Chmiel v Madridu o nadcházejícím španělském předsednictví

Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel se při příležitosti nastupujícího španělského předsednictví setkal v Madridu se státním tajemníkem pro evropské záležitosti Diegem Lópezem Garridem  a ministrem zahraničních věcí Miguelem Ángelem Moratinosem. Tématem setkání byla především spolupráce České republiky a nadcházejícího španělského předsednictví.

Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel ocenil zejména výběr priorit, které plynule navazují na klíčové priority právě končícího tria, jehož součástí byla i Česká republika.

Ministři diskutovali i možnosti přechodných opatření týkajících se složení Evropského parlamentu podle Lisabonské smlouvy. Ministr Chmiel zdůraznil, že Česká republika si dobře uvědomuje význam Lisabonské smlouvy a z ní vyplývajících změn, včetně španělského návrhu týkajícího se úpravy počtu poslanců, upozornil ale na citlivost otázky, která je spojena s případným znovuotevřením ratifikačního procesu, který byl uzavřen před několika málo týdny.

"Jsem přesvědčen o tom, že najdeme příhodnější načasování k řešení otázky týkající se zvýšení počtu evropských poslanců," uvedl ministr Chmiel.

Tématem rozhovorů byla  i kandidatura na sídlo Evropského úřadu pro dohled nad globálním navigačním družicovým systémem (GSA) Galileo. Již v prosinci roku 2003 se Evropská rada zavázala k tomu, že nové evropské agentury by měly být přednostně umisťovány do nových členských států EU.

Ministři se shodli, že při rozhodování o sídle agentury je žádoucí vyhnout se zbytečným průtahům při výběru sídla agentury tak, aby konečné rozhodnutí padlo již během španělského předsednictví.   Česká republika usiluje o projekt Galieo od roku 2006 a kabinet Jana Fischera kandidaturu znovu potvrdil v říjnu 2009.

Kontakt: Marie Faturová, tisková mluvčí ministra pro evropské záležitosti

e-mail:faturova.marie@vlada.cz, +420 725 845 697

Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X