Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

23. 4. 2010 14:07

Ministr J. Chmiel se setkal s gruzínským vicepremiérem G. Baramidzem

Praha, 23. dubna 2010 – Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel dnes jednal s vicepremiérem Gruzie a státním ministrem pro Euroatlantickou integraci Giorgim Baramidzem, který je v Česku na šestidenní pracovní návštěvě.

Cílem schůzky bylo prodiskutovat euroatlantické a evropské perspektivy Gruzie, a to především v kontextu projektu Východního partnerství. Ministr Chmiel ujistil svého partnera, že pro Českou republiku Gruzie zůstává klíčovým politickým partnerem v kavkazského regionu, což dokazuje i intenzita jednotlivých setkání vládních představitelů obou zemí. 

„Česká vláda dlouhodobě podporuje upevňování vzájemných vztahů Gruzie a EU, aktuálně například v oblasti vízové politiky a volného obchodu. Velice také vítáme aktivní přístup Gruzie v rámci projektu Východního partnerství v celé jeho šíři. Gruzie má samozřejmě také naši silnou podporu co se týče integrace do NATO,“ uvedl po jednání ministr Chmiel.

Giorgi Baramidze přivítal možnost setkat se se svým českým partnerem a seznámit ho s pokrokem reforem, které gruzínská vláda realizuje v rámci svého transformačního úsilí. Gruzínská strana na jednání rovněž ocenila ochotu České republiky sdílet zkušenosti s integrací do evropských a euroatlantických struktur, a především její aktivní podporu Gruzii v jejím směřování.

Projekt Východního partnerství, který by měl přispět k posílení vzájemných vztahů s EU,   iniciovala Česká republika během svého předsednictví EU v 1. polovině roku 2009. Hlavní ideou projektu je prohlubovat vzájemné partnerství mezi EU a šesticí zemí (Ázerbajdžán, Arménie, Gruzie, Bělorusko, Moldavsko, Ukrajina) pomocí bilaterální i multilaterální spolupráce v rámci evropské politiky sousedství.

Kontakt: Michaela Jelínková, tisková mluvčí ministra pro evropské záležitosti


e-mail:jelinkova.michaela@vlada.cz; tel.: +420 224 002 305; mobil: +420 725 845 697

Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X