Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

13. 9. 2010 16:07

Zahraničně-politické otázky a aktuální stav jednání Task Force, to byla hlavní témata dnešního jednání Rady pro obecné záležitosti

Brusel, 13. září 2010 – V Bruselu se dnes sešli ministři EU na jednání Rady pro obecné záležitosti (tzv. GAC), aby projednali témata, kterými se budou zabývat mimořádný summit evropské sedmadvacítky 16. září a dále Evropská rada, která se uskuteční 28.-29. října 2010 v Bruselu. Za Českou republiku se zasedání zúčastnili ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg a náměstek pro evropské záležitosti Michal Sedláček.

Cílem dnešního jednání byla diskuze a schválení návrhu závěrů nadcházející Evropské rady. Hlavní témata, kterými se zástupci Unie zabývali, byla dvě: vztahy Evropské unie se strategickými partnery a dále diskuze k aktuálnímu stavu jednání Task Force (skupina zabývající se různými aspekty hospodářské spolupráce v EU) k ekonomické koordinaci.

Cílem diskuze o vztazích Unie se strategickými partnery je snaha hledat možnosti lepší spolupráce s těmito partnery a rovněž diskutovat koheretnější a efektivnější vystupování EU na jednání s jednotlivými zeměmi a na nejrůznějších mezinárodních fórech, jakými jsou například G8, G20, OSN, OBSE apod. Česká republika tuto diskuzi podporuje a téma unijní strategie vůči významným globálním hráčům považuje za důležitý prvek při posilování vlivu EU ve světě. „V souvislosti s jakoukoli diskuzí o komunikaci s partnery je dále klíčové, aby byly vždy jednoznačně definovány priority a byla provedena kvalitní realistická analýza s ohledem na to, co od nás tito partneři potřebují či očekávají. Všechny debaty by rovněž měly být vždy zaměřeny na konkrétní výsledky,“ řekl po jednání Michal Sedláček, náměstek pro evropské záležitosti, a doplnil: „Navíc se Česká republika domnívá, že nelze všechny partnery házet do jednoho pytle a musíme jasně rozlišovat mezi těmi, kteří sdílejí naše hodnoty a můžeme je tedy nazývat našimi spojenci a těmi ostatními.“

Dalším důležitým tématem, které dnes bylo na Radě EU diskutováno, byl aktuální stav jednání Task Force k posílené ekonomické spolupráci. Ta má pod vedením stálého předsedy Evropské rady Hermana van Rompuye za úkol řešit různé aspekty hospodářské koordinace. Na říjnovém setkání evropských lídrů na Evropské radě by Task Force měla předložit svou závěrečnou zprávu o činnosti skupiny a měla by k tomuto proběhnout debata. V čele české delegace bude na Evropské radě předseda vlády Petr Nečas, zasedání se zúčastní také ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X