Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

9. 12. 2010 11:05

Administrativní část navigačního systému Galileo bude v Praze

ČTK ze dne 9.12. 2010

Administrativní část evropského navigačního systému Galileo bude sídlit v Praze. Vyplynulo to z včerejšího jednání velvyslanců EU v Bruselu, formální rozhodnutí padne při jednání unijních ministrů v pátek. Agentura bude sídlit v bývalé budově České konsolidační agentury v pražských Holešovicích, samotný systém začne fungovat zřejmě v roce 2014.

Praha získala během jednání velvyslanců podporu 22 členských zemí, pro konkurenční projekt Noordwijk hlasovaly jen čtyři členské země a jedna se hlasování zdržela. EU se v minulosti zavázala, že nové unijní agentury bude přednostně umísťovat do nových členských států, mezi něž patří i ČR.

Pět let vyjednávání se blíží ke konci

"Všichni jsme byli napnutí a dopadlo to tak, že Česká republika byla podpořena velkou většinou," řekla novinářům po jednání zástupkyně velvyslankyně při EU Jana Reinišová, která vyjednávala podporu pro Galileo během posledních pěti let, tedy od doby, kdy Češi projevili o sídlo agentury zájem.

V současnosti existuje již jen velmi mizivá naděje, že by v pátek ministři, kteří mají na starosti konkurenceschopnost, mohli rozhodnutí zvrátit. "Můj holandský kolega mi přišel pogratulovat. Jestli dodržíme tu proceduru, na které jsme se dohodli, tak by mělo platit, že ten kdo má nejvíce hlasů po proběhnutí této předvolby, tak by měl být v pátek potvrzen," dodala Reinišová.

Družicový systém Galileo za 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard korun) je zatím vůbec nejdražším společným unijním projektem. Řídící agentura by se z Bruselu, kde v současnosti sídlí, měla stěhovat již v průběhu příštího roku. Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být 30. Pro plné spuštění systému jich však bude stačit 18. Nejznámější službou Galilea budou navigační služby řidičům.

Ekonomický přínos je sporný

Pro Česko je získání administrativní části navigačního systému především prestižní záležitostí. Ekonomický přínos je přinejmenším sporný. Příliš mnoho pracovních míst do ČR Galileo nepřinese, protože do Prahy se v podstatě jen přesunou její zaměstnanci z Bruselu. Mělo by se tak stát během následujícího roku až dvou. Téměř jedinými novými pracovními místy tak budou místa obslužného personálu.

V prvních pěti letech bude navíc agentura platit za nájem bývalé budovy České konsolidační agentury jen symbolické jedno euro, po uplynutí této lhůty pak 75 procent tržního nájmu.

Nizozemí soupeří s Českem i o šéfa EIA

Výběr sídla administrativní části Galilea není jediným "diplomatickým soubojem", který ČR svádí s Nizozemskem. V kandidatuře na šéfa Mezinárodní energetické agentury (IEA) proti sobě stojí mimo jiné bývalý český premiér Mirek Topolánek a bývalá nizozemská ministryně hospodářství Maria van der Hovenová. Některá česká média v minulých dnech spekulovala, že pokud Česko získá Galileo, Topolánek ztratí jakékoliv šance.

Vládní zmocněnec pro kandidaturu ČR na sídlo Galilea Karel Dobeš řekl ČTK, že jediným kandidátem na sídlo GSA nyní zůstává jen Česká republika. "Nizozemsko by mohlo výsledek zvrátit jedině tím, že by ho vetovalo. V takovém případě by se pak jednalo dál," dodal Dobeš.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X