Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

24. 9. 2009 17:27

Cameron psal Klausovi kvůli Lisabonu

Hospodářské noviny ze dne 24.9.2009; Autor: Vladimír Šnídl

Šéf britských konzervativců ujistil dopisem Klause, že k Lisabonské smlouvě chce mít v Británii referendum.

Boj proti Lisabonské smlouvě sbližuje českého prezidenta s britskou opozicí. Šéf tamních konzervativců David Cameron poslal Václavu Klausovi dopis, v němž ho seznamuje s tím, jak se smlouvou naloží, pokud příští rok vyhraje volby.

Pokud by Česko nadále schválení smlouvy oddalovalo, Cameron se prý zasadí o to, aby se k ní Britové mohli vyjádřit v referendu. To by nejspíš znamenalo pro Lisabon definitivní konec - většina Britů totiž smlouvu odmítá.

Informaci o Cameronově dopisu včera přinesl britský list Daily Mail. Klaus jeho existenci potvrdil. "Nemyslím si, že by můj postoj ke smlouvě ovlivnil," řekl pro ČT. Dopis prý dostal už před několika týdny.

Cameronova poslední šance

Britští konzervativci nedávno otevřeně přiznali, že by byli nejradši, kdyby Češi s dokumentem otáleli co nejdéle. Tamní tisk píše, že Klaus je pro protievropsky zaměřeného Davida Camerona poslední šancí, jak smlouvu pohřbít. Referendum se totiž zavázal vypsat pouze v tom případě, pokud smlouva nebude po jarních volbách schválena ve všech členských státech EU. A je velice pravděpodobné, že poslední zbývající zemí bude právě Česká republika.

Už na zítra avizoval podpis smlouvy německý prezident Horst Köhler. Začátkem října pak má k Lisabonu proběhnout dlouho očekávané druhé referendum v Irsku. To by mělo podle průzkumů dopadnout v jeho prospěch.

Pokud se tak stane, smlouvu by měl podepsat i polský prezident, který s tím, podobně jako Klaus, zatím otálí.

Stížnost senátorů ODS

Klaus nejdříve prohlásil, že smlouvu nepodepíše, dokud jí Irové neřeknou v referendu ano. Později ale přidal druhou podmínku, a sice rozhodnutí Ústavního soudu o stížnosti, kterou na Lisabon podali někteří senátoři ODS. Ti už s jednou stížností neuspěli, druhou pak avizovali podat do konce září.

Jeden ze členů skupiny, senátor Jiří Pospíšil, nicméně včera uvedl, že podání stížnosti se může ještě protáhnout. "Může se například stát, že se britští konzervativci obrátí také na nás a budeme s nimi o tom odkladu jednat," sdělil včera HN. Přitom když na jaře smlouva prošla parlamentem, senátoři tvrdili, že stížnost podají co možná nejdřív.

Za zdržování je nedávno kritizoval například ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Kritiku ale sklidí Česko také v zahraničí. Naposledy si na protahování ratifikace stěžovali politici několika evropských států na summitu v Bruselu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X