Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

27. 8. 2009 11:14

České noviny: Čaplovič - Slovensko a Maďarsko by měly roztržku vyřešit bez EU

České noviny ze dne 27.8.2009, Autor: čtk

Praha - Slovensko nechce spoléhat na to, že Evropská unie pomůže urovnat jeho napjaté vztahy s Maďarskem. Jde o bilaterální problém, jehož nejlepším řešením by bylo oficiální setkání ústavních činitelů. Novinářům to dnes v Praze řekl místopředseda slovenské vlády Dušan Čaplovič. V českém hlavním městě jednal s ministrem pro evropské záležitosti Štefanem Fülem.

"Tyto věci je třeba vyřešit na bilaterální úrovni. Já očekávám, především ze strany maďarské, konkrétní kroky. Myslím si, že nejlepším lékem na vyřešení těchto problémů je setkání našich ústavních činitelů, oficiální, nejen pracovní," řekl Čaplovič. Ocenil proto zdrženlivý postoj švédského předsednictví i Evropské komise k roztržce. Maďarští a slovenští politici by podle něj měli i v "těžkých chvílích" ukázat vůli hovořit spolu a nevést mediální války.

Füle zopakoval, že ani česká vláda nechce, aby se z roztržky stala evropská záležitost. "Shodli jsme se na tom, že dialog mezi oběma zeměmi je tou správnou cestou vpřed. Čím dříve a čím intenzivnější dialog bude, tím méně dostanou prostor extrémní a radikální síly," řekl. V této souvislosti ocenil, že maďarská strana rychle odsoudila útok na slovenské velvyslanectví v Budapešti.

Poslední ostrý střet mezi Slovenskem a Maďarskem se objevil minulý týden, kdy Bratislava nepovolila maďarskému prezidentovi Lászlóvi Sólyomovi vstup na své území. Na slovenské velvyslanectví v Budapešti pak neznámý útočník v noci na středu hodil láhve s hořlavinou.

Kromě aféry s nepovolením vstupu Sólyomovi na odhalení pomníku svatého Štěpána v Komárně jitří slovensko-maďarské vztahy také nový slovenský jazykový zákon. Od září umožní trestat prohřešky proti slovenštině pokutou až 5000 eur (127.000 korun), což Budapešť považuje za porušení základních práv maďarské menšiny na Slovensku.

Füle dnes s Čaplovičem hovořil také o ratifikaci lisabonské smlouvy, hospodářské krizi, ekologických tématech a obsazování nové Evropské komise. Slovensko má podle Čaploviče zájem o post komisaře pro energetiku či dopravu. Volá v této souvislosti po tom, aby se při výběru komisařů vzájemně podporovaly země takzvané visegrádské čtyřky (V4), v níž je kromě Česka a Slovenska ještě Polsko a Maďarsko.

"Já jsem bohužel musel konstatovat, že my takhle daleko nejsme," komentoval situaci kolem výběru českého eurokomisaře Füle. Vláda podle něj zatím nemá podmínky k tomu, aby mohla v rámci V4 hledat vzájemnou podporu při obsazování komise.

Výběr nového eurokomisaře v Česku v podstatě nezačal, jméno českého zástupce bude známo nejspíše až po říjnových předčasných volbách. Podle některých diplomatů to Česku v unii zúží manévrovací prostor pro vyjednávání a povede k tomu, že ČR dostane méně významný post. Ministr zahraničí Jan Kohout míní, že by pro ČR bylo dobré získat resort justice a vnitra. Kromě tohoto portfolia Füle již dříve zmínil také energetiku, regionální politiku a dopravu. Tedy podobné resorty, o které má zájem Slovensko.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X