Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

3. 10. 2009 12:10

Füle: Irské hlasování je hlasem pro silnou a efektivní EU

České noviny ze dne 3.10.2009; Autor: čtk

Praha - Česká diplomacie vítá kladnou odpověď Irů ve všelidovém hlasování o lisabonské smlouvě. Ministr pro EU Štefan Füle ČTK řekl, že výsledek je hlasem pro silnou, schopnou a efektivní Evropu. "Svým způsobem je výzvou pro nás. Pokud má být Česká republika zemí, která má uvést smlouvu v život, pak doufám, že to stane dříve než později," uvedl.

Pro dokončení ratifikace dokumentu v Česku podle něj může vláda nyní učinit dvě věci. Za prvé už pracuje na odpovědi Ústavnímu soudu, který smlouvu posuzuje na žádost části Senátu. Zahraničním partnerům pak může vláda vysvětlit, "že si nesedí na rukou" a požádat je o prostor pro dokončení ratifikaci.

Na rozdíl od části politické scény, která žádá, aby kvůli urychlení procesu senátoři stížnost stáhli, si Füle myslí, že bude dobře, když soud posuzování dokončí. "Pokud někdo má pochybnosti, prospěje to Evropské unii i Česku," soudí.

Dosavadní výsledky sčítání irského referenda potvrzují, že se kyvadlo po zamítnutí smlouvy v loňském červnu obrátilo na druhou stranu a smlouva byla schválena s přesvědčivou většinou. Zatímco minule pro smlouvu hlasovalo jen deset ze 43 irských volebních okrsků, tentokrát ji odmítly jen dva. V naprosté většině ostatních má "ano" přesvědčivou většinu. Například na severu Dublinu minule odmítlo smlouvu 60 procent voličů, nyní je poměr přesně opačný.

Irové smlouvu loni v červnu odmítli poměrem hlasů 53,4 ku 46,6 procenta. Vláda jim text znovu předložila poté, co jej unie rozšířila o záruky týkající se výhrad, které k ní měli irští odpůrci dokumentu.

Porážku uznal i jeden z nejvýraznějších odpůrců smlouvy, byznysmen Declan Ganley. Podle něj stoupenci smlouvy dosáhli "velmi přesvědčivého vítězství".

Autor: ČTK

www.ctk.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X