Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

15. 5. 2009 10:39

Füle pro ČTK: Chci úspěšně dokončit předsednictví a pak demobilizovat tým

Rozhovor pro ČTK z 15. května, autor: Jakub Duspiva

Úspěšné dokončení ještě měsíc a půl trvajícího českého předsednictví EU je pro Štefana Füleho, ministra pro evropské záležitosti v úřednickém kabinetu premiéra Jana Fischera, základním úkolem jeho angažmá ve vládě. Füle dnes ČTK řekl, že po konci předsednictví se bude chtít také postarat o ty, kteří se na přípravě českého šéfování unii několik let podíleli. Dosavadní český vyslanec u NATO by navíc chtěl využít faktu, že současná vláda vznikla z dohody velkých stran, a zlepšit komunikaci o evropské problematice na české politické scéně.
Fischerovu vládu jmenoval prezident Václav Klaus před týdnem, zemi má na základě dohody ODS, ČSSD a SZ dovést k říjnovým předčasným volbám. Po koaličním kabinetu premiéra Mirka Topolánka (ODS) převzal nový kabinet právě předsednictví v unii, které skončí až 30. června. Füle dnes připomněl, že české předsednictví čeká nejen organizace významné červnové evropské rady, ale stále ještě dalších desítek až stovek akcí v Praze i v Bruselu.
"Výměna vlády v době předsednictví je něco, co body předsednické zemi nepřidá. Ale že by to předurčovalo výsledek celého předsednictví, to si myslím, že je velmi odvážné tvrzení," prohlásil v rozhovoru Füle. Poté, co Poslanecká sněmovna vyslovila na konci března Topolánkově kabinetu nedůvěru, označil tento krok Füleho předchůdce ve funkci Alexandr Vondra za "střelení se do kolena před zraky všech".
Füle podle svých slov při jednáních s partnery zdůrazňuje, že Češi chtějí předsednictví dokončit podle původního mandátu. "Neplánujeme absolutně žádný přesun jakýchkoliv našich bodů na švédské předsednictví," zdůraznil ministr. Právě Švédové pak dali najevo, že nebudou zpochybňovat schopnost Prahy unii do poloviny roku zdárně dovést.
Dobrým signálem podle něj je, že výměna vlády nastala po třech úspěšně zorganizovaných summitech v Praze a v době, kdy český Senát dokončil parlamentní část ratifikace lisabonské smlouvy reformující fungování EU.
"To oceňují všichni partneři, se kterými jednám. Naše ústava sice nestanoví jasně, jak se má konkrétně pan prezident postavit k ratifikaci, ale věřím, že se rozhodne správně a ve správný čas," poznamenal ministr. Klaus dal po senátním ano lisabonské smlouvě najevo, že s podpisem dokumentu spěchat nebude.
Pro úspěšné dokončení posledních týdnů českého předsednictví ale Füle potřebuje, aby lidé, kteří se na jeho organizaci dlouhou dobu podíleli, nyní neztratili motivaci. "Řada těch, kdo obětavě a profesionálně pomáhali předsednictví, bude odcházet - a jde o desítky a desítky lidí. Jsou to lidé, kteří získali neocenitelné zkušenosti," vysvětlil ministr. Proto se prý bude snažit, aby mohli získat uplatnění ve státní správě. "Česká republika má šanci, jak si si pomoci s kvalitou státní správy. Na takovouto příležitost bychom mohli znovu čekat dalších několik let a bylo by škoda, kdyby nám proklouzla mezi prsty," podotkl Füle.
Jeho dalším cílem je "systemizace" evropské agendy. "Myslím, že bude shoda napříč politickým spektrem i u odborníků, že by v sídle premiéra, v jeho blízkosti, mělo být nějaké silnější koordinační centrum, které by koordinovalo evropské politiky a připravovalo by jej na nejdůležitější jednání EU," vysvětlil svůj záměr. Na dalších jednáních pak bude přesná podoba takové struktury.
Právě rozšíření debaty o různých aspektech evropské problematiky označil Füle za svůj třetí významný úkol v ministerském křesle. "Já bych byl moc rád, kdyby se vládě podařilo v této oblasti, v přístupu ke členství v EU, využít unikátní situace, kdy vláda vzniká na průsečíku dohody demokratických stran, a tudíž, jak já doufám, že při hlasování o důvěře bude mít širokou podporu," poznamenal ministr. Komunikovat chce proto co nejvíce s poslanci i senátory, ale také s odbornou a akademickou veřejností.
"Je nedobré, když se o věcech, jako je zahraniční, bezpečnostní a obranná politika, nevede intenzivní dialog mezi politickými stranami. Tohle je vláda, která je složena z lidí, kteří nemají politické ambice, jsou přístupni naslouchat demokratickým stranám. Toto snad bude jedna z cest, jak tyto otázky nějak posunout," dodal Füle.
Jakub Dospiva pba

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X