Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

12. 10. 2010 14:20

Brusel připravuje celoevropský zákaz kouření na veřejných místech

ČTK ze dne 12.10. 2010

Brusel - Evropská komise připravuje zákaz kouření na veřejných místech napříč celou Evropskou unií, tedy i v Česku či na Slovensku. Píše o tom dnes bruselský server EUObserver, podle něhož by s návrhy v tomto směru měla komise přijít příští rok.

V některých členských zemích už obdobná restriktivní opatření platí, například v restauracích, ale i na dalších veřejných místech. V jiných státech jsou podmínky pro kuřáky o poznání vstřícnější, ať už kvůli chybějícím zákonům, nebo kvůli tomu, že třeba majitelé restaurací dané normy nerespektují či obcházejí.

"Potřebujeme úplný zákaz kouření ve všech veřejných prostorech, v dopravě a na pracovišti," cituje server eurokomisaře Johna Dalliho. Ten v německém tisku potvrdil, že komise pracuje na návrhu normy, která by měla obsahovat tento zákaz.

V Česku se nesmí kouřit ve veřejných budovách, ve vlacích, na nádražích a na zastávkách hromadné dopravy. V restauracích je kouření také do jisté míry omezeno, i když je na majitelích, aby rozhodli, jaký jejich podnik bude mít přístup ke kouření. Od půlky letošního roku musí být restaurace označeny nálepkou, zda se v nich smí kouřit, nebo zda jsou nekuřácké či zda mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. V Česku se uvažovalo i o úplném zákazu kouření, který ale nakonec po zdlouhavých debatách neprošel.

Server EUObserver jako příklad ukazuje Belgii, tedy místo, kde sídlí většina hlavních institucí Evropské unie. Například v kavárnách a podnicích, kde se neservíruje jídlo, si jejich návštěvníci mohou zapálit. Řecké úřady zase nedávno přiznaly, že tamní zákaz ve skutečnosti nefunguje: kontroly zjistily, že navzdory omezení se kouří v osmi z deseti barů.

Materiál Evropské komise, který by musely schválit i členské země a europoslanci, by mohl obsahovat i návrhy na to, aby krabičky cigaret musely být povinně pokresleny tak, aby byly pro spotřebitele neatraktivní. Tabákové produkty by navíc neměly být vystavovány očím zákazníků a podobně. Otázkou je, jak na to bude reagovat silná tabáková lobby.

Server zmínil statistiky, podle nichž v důsledku kouření ročně umírá kolem 650.000 Evropanů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X