Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

20. 9. 2010 8:28

Češi rozjeli v Bruselu lobbing za zrušení kanadských víz

E15 ze dne 20.9. 2010; Autor: Igor Záruba

Česko, nespokojené s tlakem Bruselu na zrušení víz do Kanady, odstartovalo novou ofenzivu. Spolu s premiérem Petrem Nečasem, jenž naléhal v Bruselu na předsedu komise Josého Barrosa a „prezidenta“ unie Hermana Van Rompuye, lobbovala za bezvízový styk také velvyslankyně při EU Milena Vicenová. Stejné téma chce tento týden opět otevřít i europoslankyně Zuzana Roithová.

 
Vicenová se ve čtvrtek sešla s šéfem generálního ředitelství Vnitřní záležitosti Stefanem Manservisim. Schůzka předcházela dnešnímu zasedání česko-kanadské pracovní skupiny. „Ujistila jsem ho, že Česko připravilo na toto jednání informaci o postupech pro zlepšení situace romské menšiny. Čekáme proto od Kanady jasnou odpověď, kdy budou víza zrušena. Pokud se nesetkáme s pochopením, považujeme za nezbytné, aby komise navrhla odvetná opatření,“ sdělila Vicenová. Za přiměřený protitah považuje zavedení víz pro kanadské diplomaty a pracovníky cestující služebně do EU.

Europoslankyně Roithová si od pracovní skupiny příliš neslibuje. „Průlom nečekám, ale cesta by byla. Chci dále hrát na kartu chystané smlouvy o hospodářské spolupráci mezi unií a Kanadou,“ naznačila. Tu musejí kromě Evropského parlamentu schválit i národní zákonodárci. „ V české sněmovně a Senátu by se mohla ratifikace zdržet. Podobně by se mohly zachovat některé další státy,“ řekla Roithová.

Kanada zrušila bezvízový styk pro české občany v polovině loňského července. Jako důvod oznámila přílišný nápor romských žadatelů o azyl. Za Česko se ihned postavili ministři zahraničí EU a Evropské komise, rok se dokonce hovoří o reciproční odvetě. Kanada mezitím připravuje změnu svého azylového zákona, jenž by měl platit od roku 2013. Do té doby nechce Ottawa o prolomení víz slyšet.

Premiér Petr Nečas, který se přijel v závěru uplynulého pracovního týdne představit do Bruselu, hovořil o vízech nejprve s předsedou komise Josém Barrosem. „O tomto tématu jsme samozřejmě mluvili. Je to citlivé téma pro Českou republiku a její občany, protože v rámci Evropské unie nechceme být děleni na občany první a druhé kategorie,“ oznámil po rokování Nečas.

Barroso hosta ubezpečil, že komise dodržuje seznam úkolů, které mají vést k odstranění víz pro Čechy a na němž se v minulosti shodla celá Evropská unie. „Sám jsem toto téma vznesl při jednání s kanadským premiérem,“ upozornil Portugalec.

O větší tvrdost sedmadvacítky požádal následně šéf českého kabinetu stálého předsedy Rady EU Hermana Van Rompuye.

Belgický představitel, který nepřišel na brífink s novináři, Nečase podle jeho slov ujistil, že tlak na kanadskou stranu zesílí. „Van Rompuy jednoznačně souhlasí s tím, že není možné, aby část obyvatel EU potřebovala při cestách do Kanady víza, a část ne. Je připraven znovu v této věci tlačit na kanadskou stranu,“ řekl Nečas.

Za Česko se musí prát celá EU
Zrušení vízové povinnosti pro české občany je věcí kanadské strany. Česká republika, kterou toto opatření postihlo, má pouze omezené možnosti, jak reagovat, protože postih je takto problémem celé unie. „Chceme, aby komise jednala v našem zájmu. Nic jiného než zrušení víz nás nezajímá. Žádný jiný kompromis nechceme,“ zdůrazňuje velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X