Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

21. 10. 2010 15:19

České předsednictví EU bylo úspěšné, pochválil ČR maďarský premiér

EurActiv ze dne 20.10. 2010

Maďarský premiér Viktor Orbán zavítal do České republiky na krátkou pracovní návštěvu, na které se setkal se svým českým protějškem Petrem Nečasem. Oba politici jednali především o evropské problematice. Orbán si do České republiky také přijel pro rady pro nadcházející maďarské předsednictví EU, které odstartuje 1. ledna 2011.

Jak novinářům prozradil český premiér Petr Nečas, včerejšímu (20. října) jednání s předsedou maďarské vlády Viktorem Orbánem dominovala evropská témata. Je to pochopitelné. Za necelé tři měsíce to bude právě Maďarsko, které se po Belgii postaví do čela EU. Orbán do Prahy zamířil v rámci své okružní jízdy po hlavních městech všech členských zemí EU, kde sbírá představy a plány jednotlivých vlád pro nadcházející období.

„Máme celou řadu společných pozic a postřehů,“ zhodnotil jednání Nečas. Politici prý našli porozumění především v oblasti posílené ekonomické spolupráce a koordinace rozpočtových politik.
„Máme zájem na tom, aby se začala diskutovat celá řada záležitostí, které se týkají rozpočtové politiky na další finanční období,“ nechal se slyšet český premiér a přidal konkrétní příklad: „Pokud bych to měl říct velmi zjednodušeně, nechceme, aby národní vlády byly jen jakýmsi pošťákem, který převezme pokyny od unijních orgánů a na jejich základě zpracuje rozpočet, který předloží parlamentu.“
Podobné názory zaznamenali oba politici i například v oblasti daňové harmonizace v EU. „Nechceme sjednocování daní,“ shrnul Nečas.

Společné zájmy lze podle obou premiérů vystopovat i v energetice, zejména v propojování energetických systémů, a také ve vztahu k tzv. Východnímu partnerství, iniciativě, za jejímž odstartováním stojí loňské české předsednictví (EurActiv 11.5.2010).

„Jsme rádi, že Maďarsko bude během svého předsednictví v této otázce velmi aktivní a jsme také rádi, že na něj posléze naváže i polské předsednictví,“ uvedl Nečas.
Téma rozšíření Evropské unie bylo podle Viktora Orbána dalším, o němž představitelé obou vlád na svém setkání hovořili a v němž nalezli společnou řeč. Orbán povysvětlil, že měl na mysli především Chorvatsko, se kterým jeho země sdílí hranici. „Jsem rád, že jsme v této otázce (s ČR; pozn. red.) zajedno a společně přivítáme Chorvatsko jako rovnoprávného člena EU.“
Oba premiéři se také shodli i na tom, že je třeba nechat otevřené dveře do EU dalším západobalkánským zemím – zejména pak Srbsku, které ani ne před rokem o členství v EU požádalo (EurActiv 22.12.2009).

A jak to bylo s těmi zkušenostmi s předsednictvím EU, pro které si maďarský premiér do České republiky přijel? „První radu, kterou jsem panu premiérovi dal, bylo, aby v průběhu předsednictví pokud možno neměnili vládu,“ svěřil se předseda české vlády Nečas.

Jeho maďarský protějšek slíbil, že si jeho rady vezme k srdci a dodal, že „české předsednictví bylo i přes vnitropolitické potíže úspěšné.“ Maďaři se prý z něj ponaučili. Především pochopili, že „neexistuje osoba, která by byla politicky postradatelná“. Z toho důvodu je dobré se před převzetím předsednických otěží soustředit na sestavení kvalitního týmu lidí, kde však nesmí záležet na tom, kdo bude premiérem, řekl Orbán.

Další poučení, které si Maďaři z průběhu loňského předsednictví ČR vzali, byl „smysl pro realitu“. Podle maďarského premiéra si totiž Češi předsevzali pouze to, o čem byli přesvědčeni, že jsou schopni splnit.

Maďarsko je toho prý opakem. „Náš program je přeplněný,“ prohlásil Orbán. Důvodem je široká agenda témat, kterou pro toto období nastolil sám Brusel. Orbán přiznal, že pro jeho zemi bude velmi těžké všechny takto naservírované otázky pojmout. „Budeme se snažit být dobrým manažerem v otázkách, které stanoví Brusel.“

„Jelikož je již teď jasné, že ta témata, která budou důležitá pro nás, nebudeme schopni dotáhnout do konce, pokusíme se aspoň o to, aby se dostala do povědomí občanů,“ vysvětlil maďarskou strategii Orbán a prozradil, že se jedná především o otázky vodního hospodářství, kulturní diverzifikace a Dunajské strategie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X