Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

1. 12. 2010 19:34

Diplomaté EU zahájili činnost. Už teď ale hrozí, že na sbor nebude dost peněz

idnes.cz ze dne 1.12. 2010

Diplomatický sbor Evropské unie zahájil svou činnost. Úřad by v budoucnu měl mít na osm tisíc zaměstnanců, z toho tisíc diplomatů. Jeho vznik podmínila Lisabonská smlouva a daňové poplatníky by měl přijít na nejméně 3,5 miliardy eur ročně, tedy téměř 75 miliard korun.
Evropská unie si od vytvoření takzvané Evropské služby vnější akce (ESVA), v jejímž čele stojí Britka Catherine Ashtonová, slibuje zvýšení vlastní role ve světě.

Jenže ESVA se nyní potýká s existenčními problémy a existuje v podstatě jen na papíře. Navíc se na ni valí kritika od neziskového sektoru, podle níž nový systém může podkopat aktivity Evropské unie v oblasti lidských práv.

"ESVA je zásadní pro to, aby Evropská unie efektivněji prosazovala univerzální lidská práva," podotkl v tiskovém prohlášení Nicolas Beger z Amnesty International. "Avšak zdá se, že služba nebude mít strukturu či schopnost dokonce ani udržet současný vliv EU v této zásadní oblasti," dodal s obavou, že "pokud se služba bude vyvíjet tak, jak je nyní plánováno, nebude moci dělat víc, než pořádat konference o lidských právech a rezervovat hotely pro delegace".

Na nový sbor možná teď nezbydou pěníze
Hrozbou pro "evropské ministerstvo zahraničí" jsou teď hlavně jednání mezi Evropským parlamentem a členskými státy EU. Pokud se obě strany nedohodnou ani do poloviny prosince, Unii čeká rozpočtové provizorium a na chod diplomatického sboru nebude mít peníze. To by budování diplomatické sítě nejspíš na nějaký čas pozastavilo.

"Vybudování unijního diplomatického sboru může trvat až několik let," uvedl minulý týden český eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle a připustil, že s takovými potížemi autoři Lisabonské smlouvy nepočítali.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/diplomate-eu-zahajili-cinnost-uz-ted-ale-hrozi-ze-na-sbor-nebude-dost-penez-1tk-/zahranicni.asp?c=A101201_182904_zahranicni_btw

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X