Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

6. 10. 2010 9:25

EU jedná s Čínou o řízení globální ekonomiky i o lidských právech

Český rozhlas ze dne 6.10. 2010; Autor: Pavel Novák  

Víc než miliarda lidí proti půl miliardě. I tak by se dal charakterizovat dnešní summit Evropská unie - Čína v Bruselu. Špičky evropské sedmadvacítky chtějí s čínským premiérem Wen Ťia Paem mluvit hlavně o globálním vládnutí v ekonomice a klimatických změnách.

Číná má jako komunistická totalita s ovládáním hospodářství letité zkušenosti. S předsedou Evropské komise Barrosem a evropským prezidentem Hermanem van Rompuyem tedy může čínský premiér Wen Ťia Pao v otázce globální regulace hospodářství a finančních trhů najít společnou řeč.

I Evropa se totiž snaží o zavedení nadnárodního dohledu nad ekonomikou, což ale například prezident Václav Klaus označil za „cestu k záhubě". S Čínou mají špičky Unie mluvit i o klimatických změnách. Sedmadvacítka se chce totiž vyvarovat další blamáže, kterou už se svým osamoceným postojem ohledně snižování emisí CO2 zažila loni na konferenci v Kodani.

Před novou schůzkou o změnách klimatu v mexickém Cancúnu by Unie ráda získala náklonnost Pekingu k závazkům snižovat emise skleníkových plynů. Brusel dobře ví, že bez podpory takových zemí jako jsou Čína, Indie nebo Austrálie k omezování množství vypouštěného CO2 do ovzduší nedojde.

Jak už je zvykem Evropské unie, zmíní při jednáních jako problematický stav lidských práv v Číně. Nebude se ale za práva Číňanů žijících v komunistické velmoci rvát do krve. Hospodářské zájmy budou mít tradičně navrch před otázkami morálními.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X