Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

30. 11. 2010 9:36

EU odložila rozhodnutí o sídle navigačního systému Galileo

ČTK ze dne 30.11. 2010

Evropská unie odložila o týden rozhodnutí o umístění sídla agentury, která bude mít na starosti navigační systém Galileo. Novinářům to dnes řekla zástupkyně české velvyslankyně při EU Jana Reinišová. O sídlo usilují dlouhodobě i Češi; pokud zvítězí, tak by agentura měla sídlit v budově bývalé České konsolidační agentury v Praze. Kromě Česka chce agenturu i Nizozemsko.

Unie měla vítěze původně vybrat již ve čtvrtek na zasedání ministrů dopravy, ale kvůli pozdnímu termínu podání přihlášek celou proceduru údajně nestihne dokončit. Rozhodovat tak budou 8. prosince velvyslanci členských států EU a jejich rozhodnutí by měli 10. prosince potvrdit ministři, kteří mají na starosti konkurenceschopnost.

Šance na vítězství Čechů v souboji s Nizozemci by měli být značné, protože unie se v minulosti zavázala, že nové agentury připadnou novým členských státům EU, mezi než patří i Česká republika. Některé země, včetně Nizozemců, nicméně argumentují tím, že v případě řídící agentury pro Galileo nejde tak úplně o novou agenturu, protože již existuje a v současnosti sídlí v Bruselu.

Nejde přitom o jediný "souboj" mezi ČR a Nizozemskem na úrovni evropské sedmadvacítky. Nizozemci rovněž usilují o podporu EU v případě výběru nového šéfa Mezinárodní energetické agentury (IEA). Proti bývalé nizozemské ministryni hospodářství Marii van der Hoevenové ovšem stojí český kandidát a bývalý premiér Mirek Topolánek.

Unii prakticky nezbývá nic jiného, než společného kandidáta nakonec vybrat. Pokud by tak neučinila, výrazně stoupnou šance na zvolení současného ředitele IEA Nobua Tanaky, který pochází z Japonska. Jeho funkční období nicméně končí až v srpnu příštího roku, volba tak není neodkladnou záležitostí.

Družicový systém Galileo za 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard korun) by měl začít fungovat v roce 2014, ale řídící agentura by se z Bruselu, kde v současnosti sídlí, měla stěhovat již v průběhu příštího roku. Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva satelity, celkem jich má být 30. Pro plné spuštění systému jich však bude stačit 18. Nejznámější službou Galilea budou navigační služby řidičům.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X