Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

22. 9. 2010 15:20

Europoslanci definitivně schválili celoevropský dohled nad bankami

Český rozhlas ze dne 22.9. 2010

„Evropská unie má mít píky na to, aby ty banky srovnala. Samozřejmě ty banky křičí, ale když se to neudělá, tak se ta krize zopakuje,“ říká poslance za frakci evropských sociálních demokratů Richard Falbr.

Skepticky se ale na možnost odvrátit budoucí krize dívají europoslanci z konzervativní frakce europarlamentu. Podle poslance Ivo Strejčka se těžko hledá lék na krize, které ještě trvají a není úplně jasné, co je způsobilo:

„Provádět takhle velkou, rozsáhlou regulaci na nadnárodní úrovni je minimálně rozhodnutí ukvapené a zcela jistě tu budoucí krizi neodvrátí. Protože to reaguje pouze na krizi, která je za námi.“

Česko bylo proti

Česko se stavělo proti systému celoevropského dohledu. Problém vidí v oddělení pravomoci rozhodovat od zodpovědnosti za následky rozhodování. Odpovědnost totiž zůstane na národních regulátorech.

„Přenos jakékoli kompetence na nadnárodní úroveň, přičemž ČNB odpovědnost necháte, je rozhodnutí nejen neodpovědné, ale také rozhodnutí, které nic nepřinese a ve finále přinese zdražení bankovních produktů,“ dodává Strejček.

Se stanoviskem proti nadnárodnímu dohledu ale zůstala ČR sama. Velká Británie své odmítavé stanovisko prodala za to, že v Londýně bude sídlit orgán pro dohled nad bankami.

Europoslanec z frakce Sjednocené evropské levice Vladimír Remek vidí celounijní dohledové orgány jako nutnost. Že ale určitě předejdou dalším krizím, podle něj nelze zaručit.

„Nikde nefunguje trh v čisté podobě a ani nikde nefunguje skutečně dobře jenom regulace. Všechno to jsou systémy, které tvoří lidé se svými zájmy. To znamená, že pokoušet se o to má smysl, ale samozřejmě o tom, že to bude dokonalé, je možné úspěšně pochybovat,“ říká.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X