Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

20. 10. 2010 19:05

Europoslanci schválili rozpočet. Protesty nepomohly

Aktuálně.cz ze dne 20.10. 2010

Proti navýšení výdajů se ohradily některé členské státy EU

Brusel - Evropský parlament řekl ve středu "ano" unijnímu rozpočtu na rok 2011. Protože je schválená částka o 5,9 procenta vyšší než ta pro rok letošní, vysloužili si europoslanci kritiku od některých členských zemí.

Šetřit by se podle národních vlád mělo i na unijní úrovni. Evropský parlament však namítá, že mnohé výdaje jsou dlouhodobé a počítá se s nimi již několik let.

Nové úkoly, které se musí z rozpočtu EU hradit, vzešly ze schválené Lisabonské smlouvy. Patří mezi ně například vytvoření celoevropské diplomatické služby.

Už počátkem týdne se vůči výši unijního rozpočtu ohradila Velká Británie. Rozhodovalo se o něm ve stejný den, kdy britský ministr financí George Osborne předložil v Dolní sněmovně návrh, na jehož základě má být v následujících pěti letech v Británii propuštěno půl milionu zaměstnanců státního sektoru.

Europarlament ve svém prohlášení uvedl, že "chápe obavy vyjádřené některými delegacemi Rady EU, že tlaky na rozpočty členských států na rozpočtový rok 2011 jsou obzvláště silné a že úspory jsou více než nutné".

Snížení plateb evropští poslanci přesto považují "za neslučitelné se správným rozpočtováním". "Svévolné snížení položky závazků ohrožuje provádění politik unie a již dohodnutých programů," tvrdí. To je prý důvod, proč evropští zákonodárci škrty navržené členskými zeměmi EU odmítli.

#box1

Schválená částka dosáhla výše 130,1 miliardy eur. Evropský parlament vyzývá hlavně k větším investicím do výzkumu, inovací, vzdělávání a energetiky.

Podle informací zveřejněných na webové stránce Evropského parlamentu začne na konci října běžet jedenadvacetidenní "smírčí" období Evropského parlamentu a Rady Evropské unie. Během něj se mají obě instituce ještě dohodnout na společném znění. Pokud ke shodě dojde, bude konečný rozpočet schválen v polovině listopadu.


URL| http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropska-unie/clanek.phtml?id=680646

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X